Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Imbirowe ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suchego imbiru
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • masło i bułka tarta do formy
  • 4 winne jabłka

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z imbirem i proszkiem do pieczenia.
Następnie obrane jabłka pokroić w ósemki, usuwając gniazda nasienne.
Jajka z dodatkiem cukru ubić pod koniec ubijania dodać stopniowo mąkę a na końcu gorące masło.
Całość dokładnie wymieszać i połowę ciasta wylać na dno formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tarta.
Na cieście rozłożyć jabłka, które zalać pozostałym ciastem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec około 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *