Grillowana pierś kurczaka, podana z ziemniakami, marchewką z groszkiem i surówką z ogórka kiszonego i pomidora , do popicia cola
Składniki na 1 porcję:
pierś drobiowa- 180g
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
ziemniaki- 3 małe sztuki
• sól, koperek
• marchewka z groszkiem – 100g
• masło- 1 łyżeczka
• surówka z ogórka kiszonego: 2 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, ½ malej cebulki, łyżeczka oliwy
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, posypać przyprawami, skropić oliwą. Grillować pierś po obu stronach, na złoto, nie za długo aby się nie wysuszyła.
Ziemniaki ugotować. Podawać w całości posolone i posypane koperkiem .
Marchewkę z groszkiem ugotować i podawać z łyżeczką masła.
Pomidora i ogórki na surówkę pokroić w większą kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać warzywa i skropić oliwą.
Komentarz:
Ten obiad wykorzystuje najprostsze składniki i metody przygotowywania, jest przy tym wartościowy pod kątem odżywczym. Grillowana pierś z kurczaka to produkt niskotłuszczowy, obfitujący w dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.
Mało kto wie, iż tradycyjny polski dodatek obiadowy – ziemniaki, to poza skrobią także źródło witaminy C. Pomidor z surówki zawiera bardzo silny przeciwutleniacz – likopen o działaniu antynowotworowym. Kiszone ogórki – kolejny składnik chętnie spożywany w Polsce powstają w wyniku procesu fermentacji, dzięki czemu dostarczają tzw. probiotyków – korzystnych szczepów bakteryjnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroflory jelita grubego.
/* „); /* ]]> */
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem (g)
|
Błonnik
pok. (g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
697
|
47.3
|
117
|
27,2
|
75,1
|
9,6
|
100
|
4
|
955
|
2027
|
61
|
1071
|
kcal
(%)
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
35
|
95
|
34
|
38
|
39
|
32
|
{hidetags}