Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś kurczaka

Grillowana pierś kurczaka, podana z ziemniakami, marchewką z groszkiem i surówką z ogórka kiszonego i pomidora , do popicia cola

Składniki na 1 porcję:
pierś drobiowa- 180g
• sól, pieprz, oliwa z oliwek
ziemniaki- 3 małe sztuki
• sól, koperek
• marchewka z groszkiem – 100g
• masło- 1 łyżeczka
• surówka z ogórka kiszonego: 2 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, ½ malej cebulki, łyżeczka oliwy
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka

Opis przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć, posypać przyprawami, skropić oliwą. Grillować pierś po obu stronach, na złoto, nie za długo aby się nie wysuszyła.
Ziemniaki ugotować. Podawać w całości posolone i posypane koperkiem .
Marchewkę z groszkiem ugotować i podawać z łyżeczką masła.
Pomidora i ogórki na surówkę pokroić w większą kostkę. Cebulkę drobno posiekać. Wymieszać warzywa i skropić oliwą.

 

 

Komentarz:
Ten obiad wykorzystuje najprostsze składniki i metody przygotowywania, jest przy tym wartościowy pod kątem odżywczym. Grillowana pierś z kurczaka to produkt niskotłuszczowy, obfitujący w dużą ilość pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego.

Mało kto wie, iż tradycyjny polski dodatek obiadowy – ziemniaki, to poza skrobią także źródło witaminy C. Pomidor z surówki zawiera bardzo silny przeciwutleniacz – likopen o działaniu antynowotworowym. Kiszone ogórki – kolejny składnik chętnie spożywany w Polsce powstają w wyniku procesu fermentacji, dzięki czemu dostarczają tzw. probiotyków – korzystnych szczepów bakteryjnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mikroflory jelita grubego.

 

/* „); /* ]]> */

 

(kcal)
Białko
(g)
Chol.
(mg)
Tłuszcze
(g)
Węglowodany
ogółem (g)
Błonnik
pok. (g)
Wapń
(mg)
Żelazo
(mg)
Sód
(mg)
Potas
(mg)
Wit.C
(mg)
Wit.A
(µg)
697
47.3
117
27,2
75,1
9,6
100
4
955
2027
61
1071

 

GDA (%)

 

kcal
(%)
Białko
(%)
Cukry
(%)
błonnik
pokarmowy
(%)
Tłuszcz
(%)
Nasycone
(%)
35
95
34
38
39
32

 

Masło wykorzystane jako dodatek do marchewki z groszkiem jest cennym źródłem witamin A i D, dodatkowo zwiększa przyswajalność beta-karotenu (kolejny związek o dużym znaczeniu w profilaktyce antynowotworowej) z marchwi, który wchłania się tylko w obecności tłuszczu. Oliwa z oliwek stanowiąca dressing do surówki zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na obniżenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Taki zestaw obiadowy, mimo, iż łatwy i szybki w przygotowaniu sprawdza się świetnie jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych.
{hidetags}

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *