Leczo z kiełbasą, cola
Składniki na 1 porcję:
• kiełbasa myśliwska- 120g
• bakłażan- ¼ małej sztuki
• cukinia – ½ małej sztuki
• cebula- ½ małej sztuki
• papryka- po ½ strąka czerwonej i zielonej
• pomidor- 1 sztuka średniej wielkości
• koncentrat pomidorowy- 1 łyżeczka
• oliwa
• bulion drobiowy- 2-3 łyżki
• mąka pszenna – 1 łyżeczka
• sól, pieprz, majeranek, bazylia
• świeża natka pietruszki
• Coca-Cola do popicia – 1 szklanka
Opis przygotowania:
Cebulę drobno pokroić i poddusić na oliwie, około 3 min. Zesmażyć pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, tłuszcz odlać. Dodać cukinię i bakłażana pokrojone w plasterki i paprykę pokrojoną w paseczki. Bulion wymieszać z mąką i koncentratem, polać nim warzywa. Dusić całość około 25 min, aż warzywa zmiękną. Na 5 min prze końcem gotowania dodać pomidora bez skórki pokrojonego w ósemki, doprawić ziołami i przyprawami.
Opis dania:
Leczo jest świetnym przykładem niskokalorycznego dania o wysokiej wartości odżywczej, zapewniającego jednocześnie sytość na długi czas. Takie właściwości zapewnia połączenie różnych gatunków warzyw, które są źródłem błonnika pokarmowego.
Składnik ten w przewodzie pokarmowym świetnie wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje zwiększając objętość pożywienia i tym samym wypełniając żołądek. Jeśli zatem chcecie w pełni wykorzystać właściwości błonnika pokarmowego nie zapomnijcie popić lecza! Za odczucie sytości odpowiada także białko pochodzące z żywności. W prezentowanym daniu jego źródłem jest niewielka ilość kiełbasy myśliwskiej. Korzyści płynące ze spożywania lecza nie kończą się jednak na ograniczeniu odczucia głodu.
Energia
(kcal)
|
Białko
(g)
|
Chol.
(mg)
|
Tłuszcze
(g)
|
Węglowodany
ogółem (g)
|
Błonnik
pok. (g)
|
Wapń
(mg)
|
Żelazo
(mg)
|
Sód
(mg)
|
Potas
(mg)
|
Wit.C
(mg)
|
Wit.A
(µg)
|
706
|
40
|
101
|
40,3
|
28
|
7,8
|
90
|
5,7
|
1572
|
1796
|
188
|
582
|
kcal
|
Białko
(%)
|
Cukry
(%)
|
błonnik
pokarmowy
(%)
|
Tłuszcz
(%)
|
Nasycone
(%)
|
35
|
80
|
32
|
31
|
58
|
58
|
Cukinia, główny składnik dania, dostarcza dużych ilości beta karotenu (przekształcany w organizmie w witaminę A) oraz luteiny, które pozytywnie wpływają na wzrok. Wchłanianie tych składników ułatwia dodatek oliwy z oliwek. Bakłażan, zwany także oberżyną znany jest ze swoich właściwości odtruwających, poza tym dzięki wysokiej zawartości potasu obniża ciśnienie krwi a także usprawnia działanie układu moczowego i ułatwia pozbywanie się nadmiaru płynów z organizmu.
Warzywo to jest także dobrym źródłem manganu – mikroelementu niezbędnego, w procesie przyswajania witamin (między innymi B1 i E). Cenne właściwości lecza wzmacnia dodatkowo witamina C z papryki oraz likopen z pomidorów.
Oba związki uznane zostały za jedne z najsilniej działających substancji przeciwutleniających, dzięki czemu wykazują działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Likopen, aby wykazywać pełną aktywność musi zostać uwolniony z połączeń komórkowych, a zapewnia to…duszenie, czyli sposób w jaki przygotowane zostało leczo.