Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
KlaudiaParticipant
Mogê Ci powiedzieæ tylko tyle,¿e choæ od niedawna nie jadam ani miêsa,ani ryb nie uwa¿am siebie za wegetariankê,bo nie wynika to z jaki¶ moich przekonañ,ale z alergii 🙁 Imponuje mi jednak postawa takich ludzi jak Ty,pozdrawiam B)
KlaudiaParticipantInteresuje mnie ta sa³atka z makaronu,gdybys by³a uprzejma podaæ przepis :rolleyes: Od 3 miesiêcy nie jem miêsa, dlatego wypróbowa³am trochê produktów "wegetariañskich".Nie znoszê tofu wêdzonego,zwyk³e mogê zje¶æ ale nie ma takiej potrzeby bo jem jajka i sery.Nie lubiê te¿ kotletów sojowych( preferujê "schabowe" z boczniaków) i wogóle tych wszystkich krajanek,granulatów,"flaków" itd. Nie lubiê soji,wolê groch czy fasolê.Dla mê¿a i syna gotujê "normalnie",nie mam jakiego¶ moralnego zakazu, wiêc spróbowa³am kiedy¶ wêdliny,któr± kroi³am dla mê¿a i sama sie zdziwi³am,¿e tak mi nie smakowa³a!Sama sól,pieprz i kwas!Z kolei miêso,które zawsze doprawiam pikantnie,wydaje mi siê s³odkie,a ja od dziecka nie lubiê s³odyczy!Tak mi sie porobi³o… :laugh: a na ostatnim proszonym grillu siostra uraczy³a mnie camembertem. 🙂
KlaudiaParticipantWielkie dziêki za te przepisy!Odpowied¿ ju¿ wys³a³am,przepraszam,¿e tak pózno,ale dopiero dzisiaj wróci³am do internetowej rzeczywisto¶ci.
KlaudiaParticipantAnerite,je¶li mo¿na bardzo proszê o przepis na t± bu³kê,ju¿ go kiedy¶ mia³am,nawet niedawno trafi³am na niego w notatkach,a teraz kiedy jest potrzebny nie mogê go znale¿æ.Z góry dziekujê 🙂
Post edited by: klaufa, at: 2005/03/25 15:08
KlaudiaParticipantJa równiez zycze wszystkim Weso³ych ¦wi±t,pozdrawiam ze s³onecznego Wroc³awia :laugh: Mamy dzisiaj taki ruch w sklepach,¿e panie ekspedientki miêdzy jednym klientem a drugim poci±gaj± wodê mineraln± z butelek z dzióbkiem 🙂
KlaudiaParticipantHyzop stosuje siê do miêsa z królika,jagniêciny oraz sa³atek (np. z pomidorów z bazyli±,estragonem i cebul±),do owoców-duszonych gruszek i moreli.
Ja te¿ hodujê zio³a w domu.Kiedy¶ mia³am ich kilka w jednej skrzynce i w efekcie ¿adne nie rozwija³o sie dobrze,jedne stara³y siê zag³uszyc drugie,ziemia szybko przesycha³a.W nastêpnym sezonie posia³am ka¿de do osobnej i to du¿ej doniczki.Ros³y wspaniale,nie usycha³y,bo du¿a ilo¶c ziemi d³u¿ej utrzymuje wodê.Mia³am ich pod dostatkiem ca³e lato.W ty m roku te¿ tak zrobie .Polecam Wam jeszcze cz±ber i oregano (¶wie¿e super do pizzy),bezproblemowe zió³ka.I jeszcze rozmaryn!Do kurczaka ,do szasz³yków :rolleyes:KlaudiaParticipantCzêsto w naszym firmowym bufecie kupuje sa³atkê o nazwie "Feta z szynk±".Dok³adnych proporcji nie znam,ale s±dzê,¿e na 1 op.Fety potrzeba 4 jajka na twardo,po pó³ puszki groszku i kukurydzy,ok.10 dag szynki ,szczypiorek i majonez.Fetê kroimy w do¶æ du¿e kostki i dodajemy na samym koñcu kiedy ju¿ wszystko mamy wymieszane,¿eby siê nie rozlecia³a,doprawiamy pieprzem,ale z sola uwazamy bo jak wiadomo nasza Feta jest bardzo s³ona.
Inna propozycja to sa³atka warstwowa.
W prze¿roczystej salaterce uk³adamy warstwami:
-1 s³oiczek osaczonego selera
-1 puszkê os±czonej kukurydzy
-10 dag pokrojonej w kostke szynki konserwowej
-1 puszkê osaczonego,pokrojonego w kostkê ananasa
-2-3 jajka na twardo pokrojone w plasterki
-10 dag ¿ó³tego sera pokrojonego w drobn± kostkê lub startego na grubych oczkach
-zalewamy majonezem rozrzedzonym ¶mietan± lub jogurtem,lub bulionem
-posypujemy drobniutko posiekan± czerwona papryk± lub szczypiorkiem.lub koperkiem,albo np.rze¿uch±!
Je¶li mamy duzo go¶ci podwajamy ilo¶c sk³adników. -
AuthorPosts