Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Joanna Gracjan

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46135
    Joanna Gracjan
    Participant

    Super!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??

    Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46466
    Joanna Gracjan
    Participant

    Super!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??

    Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46130
    Joanna Gracjan
    Participant

    Ciekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?

    I skąd bierzesz świeży imbir???

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46461
    Joanna Gracjan
    Participant

    Ciekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?

    I skąd bierzesz świeży imbir???

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46128
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46459
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46122
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.

    Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.

    Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.

    Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
    łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
    łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.

    Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46453
    Joanna Gracjan
    Participant

    Hej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.

    Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.

    Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.

    Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
    łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
    łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.

    Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46119
    Joanna Gracjan
    Participant

    Życzę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂

    Uparciuch :angry:

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46450
    Joanna Gracjan
    Participant

    Życzę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂

    Uparciuch :angry:

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46112
    Joanna Gracjan
    Participant

    Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:

    Krewetki w kokosowych skorupkach:

    * 24 surowe obrane krewetki
    * 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    * 3/4 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    * 2 szklanki wiórków kokosowych
    * 3-4 białka
    * olej do głębokiego smażenia

    Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46443
    Joanna Gracjan
    Participant

    Podaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:

    Krewetki w kokosowych skorupkach:

    * 24 surowe obrane krewetki
    * 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
    * 3/4 łyżeczki soli
    * 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    * 2 szklanki wiórków kokosowych
    * 3-4 białka
    * olej do głębokiego smażenia

    Za pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46110
    Joanna Gracjan
    Participant

    Grillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46441
    Joanna Gracjan
    Participant

    Grillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?

    in reply to: Kuchnia Tajska. Krewetki #46109
    Joanna Gracjan
    Participant

    Smakowita wyobraź sobie, że krewetki są częstym składnikiem w kuchni tajskiej. W Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków)
    A przepis na szybkie i zdrowe danie z krewetkami: oliwa, czosnek i krewetki podsmażone na patelni, do tego ugotowany makaron i parmezan. Smacznego 🙂

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 16 total)