Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
Joanna GracjanParticipant
Super!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??
Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…
Joanna GracjanParticipantSuper!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??
Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…
Joanna GracjanParticipantCiekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?
I skąd bierzesz świeży imbir???
Joanna GracjanParticipantCiekawy przepis. A te krewetki mieszasz z ryżem? Dodajesz jakiś sos?
I skąd bierzesz świeży imbir???
Joanna GracjanParticipantHej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂
Joanna GracjanParticipantHej Dżoana, fajnie, że też lubisz krewetki. Pls, wrzuć jakiś fajny nowy przepis. Wejdź też na stronę seaplanet na facebooku. Są tam różne przepisy, może wykorzytasz jakiś 🙂
Joanna GracjanParticipantHej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.
Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.
Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.
Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂
Joanna GracjanParticipantHej Zuzka, najbardziej popularne są krewetki w postaci mrożonej.
Krewetki różnią się nie tylko kolorem, ale i wielkością. Ich rozmiar (i tym samym cenę) określa się liczbą krewetek mieszczących się w pół kilogramie. Krewetek olbrzymich (królewskich) „mieści się” 15-18 sztuk, dużych 25-30 sztuk, średnich 40-50 sztuk. Małych, zwanych szarymi, jest dużo więcej.
Wszystkie krewetki, zarówno malutkie szare, jak i większe, są bogatym źródłem białka. Mięso np. szarych krewetek zawiera 19% białka i mniej niż 2% tłuszczu. Krewetki są niskokaloryczne: 100 g mięsa szarych krewetek dostarcza organizmowi zaledwie 87 kcal. Zawierają wiele cennych witamin z grupy B, oraz selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.
Ja kupuję krewetki z firmy SEAPLANET, te krewetki pochodzą z Tajlandii, mają zbitą, jędrną strukturę mięsa,biały kolor po ugotowaniu,
łagodny z lekkim słodkim posmakiem, duża zawartość wilgoci w mięsie
łagodny zapach, który znika po ugotowaniu. Oprócz tego w Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków.Jeżeli chcesz więcej poczytać na temat krewetek to wejdź na stronę SEAPLANET: http://www.seaplanet.pl lub znajdź ją na facebooku. Jest tam dużo fajnych przepisów i porad 🙂
Joanna GracjanParticipantŻyczę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂
Uparciuch :angry:
Joanna GracjanParticipantŻyczę smacznego 🙂 Daj znać jak wyszło danie i czy smakowało 🙂
Uparciuch :angry:
Joanna GracjanParticipantPodaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:
Krewetki w kokosowych skorupkach:
* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażeniaZa pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
Joanna GracjanParticipantPodaję przepis na krewetki w skorupkach z kuchni TAJSKIEJ:
Krewetki w kokosowych skorupkach:
* 24 surowe obrane krewetki
* 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
* 3/4 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
* 2 szklanki wiórków kokosowych
* 3-4 białka
* olej do głębokiego smażeniaZa pomocą małego, bardzo ostrego noża natnij krewetki wzdłuż, uważając, aby nie rozkroić ich całkowicie. Delikatnie rozłóż każdą krewetkę (jak książkę) i lekko spłaszcz dłonią. Na jednym talerzu wymieszaj mąkę z solą i pieprzem kajeńskim. Na drugim talerzu lekko ubij białka. Na trzeci talerz wysyp wiórki. Krewetki zanurzaj najpierw w mące (nadmiar strząśnij), potem w białkach, na koniec w kokosie. Smaż minutę w oleju na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
Joanna GracjanParticipantGrillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?
Joanna GracjanParticipantGrillcenter_pl, Jeżeli nigdy nie próbowałeś krewetek, to skąd wiesz, że ich nie lubisz?
Joanna GracjanParticipantSmakowita wyobraź sobie, że krewetki są częstym składnikiem w kuchni tajskiej. W Tajlandii są farmy krewetkowe, które mają obowiązek kierowania się dobrą praktyką ochrony zwierząt, troską o środowisko naturalne (przyjazna dla środowiska technologia) oraz idei zdrowej i bezpiecznej żywności (nie stosuje się antybiotyków)
A przepis na szybkie i zdrowe danie z krewetkami: oliwa, czosnek i krewetki podsmażone na patelni, do tego ugotowany makaron i parmezan. Smacznego 🙂 -
AuthorPosts