Home › Forums › Działy › Kuchnie Świata › Kuchnia Tajska. Krewetki
- This topic has 25 replies, 10 voices, and was last updated 13 years ago by
Karina Kazimierczak.
-
AuthorPosts
-
21 listopada 2011 at 16:24 #46133
joanna wesola
ParticipantJak najbardziej ryż można wymieszać z krewetkami a imbir dostaniesz w sklepach typu kaufland i w innych sieciówkach
25 listopada 2011 at 19:38 #46135Joanna Gracjan
ParticipantSuper!! Mogę Twój przepis wrzucić na stronkę na facebooku??
Jest tam wiele przepisów, ale tego jeszcze nie ma…
28 listopada 2011 at 15:37 #46136joanna wesola
ParticipantJasne, że możesz. Będę zaszczycona 🙂
14 stycznia 2012 at 18:00 #46163Grillcenter_pl
ParticipantNiestety jeżeli chodzi o krewetki,to jakoś nie bardzo przypadły mi do gustu,w ogóle nie przepadam za owocami morza. A kuchnia tajska jest bardzo specyficzna.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
17 stycznia 2012 at 14:21 #46170Alicja Wesoła
ParticipantLubię tajską kuchnię za połączenie słodkiego z ostrym,te sosy na bazie owoców też bardzo mi podchodze, generanie uważam że jest o wiele smaczniejsza o chińskiej.
24 stycznia 2012 at 15:41 #46190leon Lipiec
ParticipantNo cóż jeżeli ktos nie lubi tajskiej kuchni to jestem wstanie go zrozumieć bo ma dość charakterystyczne smaki. Ja jednak polecam zupę tajską z krewetkami. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to mam świetny przepis
25 stycznia 2012 at 15:10 #46191Kasia Ladna
ParticipantJa! Ja jestem zainteresowana! Uwielbiam krewetki! Od kuchni tajskiej wole wiele innych (chin ska, indyjska…), ale od czasu do czasu zawsze chętnie wrazam do tajskich przepisów.
25 stycznia 2012 at 15:27 #46192leon Lipiec
ParticipantW takim razie podaje przepis na zupę tajską
– 2 trawy cytrynowe
– 4 ząbki czosnku
– świeża kolendra – pęczek
– łyżeczka startego świeżego imbiru
– puszka mleka kokosowego
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonej pasty curry
– 1 czerwone chili – Proszę zorientować się jaką ostrość ma chili, które kupujecie
– 300g obranych krewetek- może byc pierś z kurczaka
– mała paczka makaronu ryżowego
– garść świezych lub suszonych grzybów shitake- suszone moczyć około 30 minut
– sos sojowy
– pędy bambusa – opcjonalnie
– około litr wodyNa patelni posmażyć oliwę z czosnkiem przez około minutę. Nastepnie dodać trawę, pokrojony czosnek, połowę kolendry, imbir, mleko kokosowe, paste curry, chili, pokrojone grzyby, pędy bambusa i wodę. Doprawić sosem sojowym. Gotować około 15 minut. Dorzucić krewetki i makaron, gotować przez kolejne 5 minut. Podawać posypane resztą kolendry.
Smacznego 🙂27 stycznia 2012 at 15:03 #46208Luiz Wiśniewska
ParticipantRobiłam podobną ale bez makaronu, ale faktycznie ta może być bardziej treściwa
9 lutego 2012 at 14:22 #46267Grillcenter_pl
ParticipantJak ktoś przygotuje wg powyższego przepisu,to niech koniecznie da znać na forum. Ciekawy jestem Waszych opinii oraz tego ja smakuje.
Pozdrawiam Grillcenter.pl
9 lutego 2012 at 15:46 #46274Karina Kazimierczak
ParticipantWidzę że nie tylko ja zasmakowałam w kuchni tajskiej 🙂
niedawno odkryłam jeszcze niedrogie zestawy tajskie i teraz robię bardzo często pyszne dania 🙂
taki zestaw kosztuje tylko 35 zł i jest w nim także książeczka z przepisami
zobaczcie też inne zestawy które można kupić w sklepie internetowym „Świat na talerzu”[img size=448]http://pychotka.pl/images/fbfiles/images/tajski___Kopia.jpg[/img]
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.