- This topic has 47 replies, 10 voices, and was last updated 14 years, 1 month ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
1 grudnia 2009 at 22:57 #45904latteParticipant
A można wiedzieć czym się odżywiasz skoro roślinki dla Ciebie są zagrożeniem? 🙂
2 grudnia 2009 at 00:24 #45905AneriteParticipantWydaje mi sie latte, ze logiczne myslenie nie jest Twoja mocna strona. Nie pisalam, ze nie jem wspomnianych jarzyn czy miesa. Pisalam, ze sa mozliwe zatrucia zywnoscia, ktora tylko rosla, a nie byla produkowana, a to nie jest jednoznaczne. Zdarza sie to czasami z roznych przyczyn i dopoki nie objawia sie skutki zatrucia to sie kupuje i je. Dopiero, jak pewna ilosc osob sie rozchoruje jednoczesnie to sa badane przyczyny i konkretna zywnosc zostaje wycofana ze sprzedazy. Wycofuja zywnosc pochodzaca z danej hurtowni w tym samym czasie, nastepnie bada sie probki z innych hurtowni. Zwykle udaje sie odnalezc przyczyny zatrucie i co za tym idzie usunac ja.
Na szczesie nie bylam jeszcze ofiara zatrucia, ale sporo ludzi czasowo bylo i byly ostrzezenia, aby nie jesc i zwrocic do sklepu juz zakupione konkretne produkty za zwrotem oplaty, jesli ktos zdarzyl kupic zanim sklep nie wycofal ze sprzedazy. Takie ostrzezenia sa bardzo pomocne, bo sie uwaza, zeby nie kupic produktu danej firmy czy hurtowni w tym czasie, ale i sklepy bardzo szybko wycofuja dany produkt, kiedy tylko dostana o tym wiadomosc.
Kupuje sie produkt innej firmy czy hurtowni i koniec, czyli sa sposoby zapobiezenia zatruciu i nieunikania danych produktow jednoczesnie. Zagrozenie zwykle jest dla wszystkich, ktorzy kupili nieswiadomie szkodliwy produkt, nie tylko dla mnie. Czy teraz juz jest jasne? Jesli nie, to chetnie odpowiem na dalsze wnikliwe pytania.11 października 2010 at 01:28 #45980AneriteParticipantCd. dalszy na ten temat.
Handel i polityka biznesowa wylansowaly szkodliwe teorie na temat odzywiania z oczywistych powodow. Aby sprzedac cos, trzeba do tego zachecic odbiorcow. W przemysle spozywczym jest to szczegolnie niebezpieczne dla zdrowia konsumentow, tych konsumentow, ktorzy „kupili” falszywe teorie o zdrowotnosci pewnych produktow. Chodzi tu o bledna i falszywa teorie o zdrowotnosci tluszczow wielonienasyconych w przeciwienstwie do tluszczow nasyconych. Przekladajac z „polskiego na nasze” chodzi glownie o margaryne przeciw spozywaniu masla. Teoria ta jest nie tylko falszywa, ale wrecz zgubna dla tych, co w nia uwierzyli i zamienili maslo na margaryne. Tylko maslo z mleka od krow wolnowypasanych, ma odpowiednie wlasciwosci zdrowotne, margaryna natomiast spozywana latami prowadzi do artretyzmu i innych schorzen.
Podaje fragment artykulu na temat mitow zywieniowych, glownie wegetarianskich, ale w jednym z fragmentow jest mowa o tluszczach. Kto ciekawy, to polecam przeczytanie calego artykulu:
http://futureblog.pl/index.php/2009/08/mity-wegetarianizmu/a tu podaje czesc fragmentu o tluszczach. Wnioski wyciagnijcie sami i nie dajcie sie nabijac handlarzom margaryny kosztem swego zdrowia:
—————————————
Mit nr.6 Tluszcze nasycone i zawarty w diecie cholesterolpowoduja zawaly serca, miazdzyce tetnic i raka, zas diety niskotluszczowe, o malej zawartosci cholesterolu, sa dla ludzi zdrowsze.
Powyższy mit również nie jest mitem wyłącznie wegetariańskim, tym niemniej ludzie często są przekonywani do diety wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ panuje przekonanie, że przeciwdziałają one zawałom serca i rakowi, jako że zawierają bardzo mało lub w ogóle nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów.
Chociaż powszechnie uważa się, że nasycone tłuszcze i zawarty w diecie cholesterol “zapychają” arterie i są przyczyną zawału serca, tacy naukowcy, jak Linus Pauling, Russell Smith, George Mann, John Yudkin, Abraham Hoffer, Mary Enig, Uffe Ravnskov i inni wykazali, że takie poglądy są fałszywe [55]. Badania wykazały, że jest wręcz odwrotnie, że płytki miażdżycowe są zbudowane głównie z nienasyconych tłuszczów, a zwłaszcza wielonienasyconych, a nie z nasyconych tłuszczów zwierzęcych, palmowych lub kokosowych [56].Naukowcy tacy jak Enig, Mann i Fred Kummerow wykazali, że kwasy tłuszczowe typu trans są w przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych czynnikami powodującymi przyspieszenie arteriosklerozy, chorobę wieńcową, raka i inne dolegliwości [57]. Kwasy tłuszczowe typu trans występują w takich współczesnych pokarmach, jak margaryna i tłuszcze roślinne do pieczenia oraz w potrawach wytwarzanych przy ich zastosowaniu. Dr Enig i jej koledzy wykazali również, że spożywanie wielonienasyconego kwasu tłuszczowego Omega-6 zawartego w rafinowanych olejach roślinnych jest jedną z głównych przyczyn raka i zawałów serca, a nie tłuszcze zwierzęce.
Przeprowadzone niedawno badania tysięcy Szwedek potwierdziły ustalenia dr Enig. Nie znaleziono żadnej korelacji między spożywaniem nasyconych kwasów a wzrostem ryzyka zachorowania na raka piersi. Badania wykazały jednak, podobnie jak prace dr Enig, silny związek między spożywaniem olejów roślinnych i częstością występowania raka piersi [58].
Główne badania populacji, które dowiodły rzekomo słuszności teorii mówiącej, że tłuszcz zwierzęcy i cholesterol powodują zawały serca, po dokładnym przyjrzeniu się im w rzeczywistości wcale tego nie dowodzą. Jako dowód, że spożywanie cholesterolu i nasyconych tłuszczów powoduje choroby serca i ogólnie zły stan zdrowia, często cytowane są Badania Serca Franinghama. W badaniach tych, którym poddano 6000 ludzi, porównywano co pięć lat przez wiele dziesięcioleci dwie grupy pacjentów. Jedna z nich spożywała bardzo mało cholesterolu i nasyconych tłuszczów, podczas gdy druga spożywała ich duże ilości. O dziwo, kierownik badań, dr William Castelli, oświadczył:
… im więcej nasyconych tłuszczów, im więcej cholesterolu, im więcej kalorii spożywała dana jednostka, tym mniejszy miała poziom cholesterolu w surowicy krwi. … odkryliśmy, że ludzie, którzy spożywali najwięcej cholesterolu, jedli najwięcej nasyconych tłuszczów, ważyli najmniej i byli najbardziej aktywni fizycznie [59]….(fragment)
————————————
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.