Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

dieta niskocholesterolowa

Home Forums Działy Diety dieta niskocholesterolowa

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 48 total)
  • Author
    Posts
  • #45087
    admin
    Keymaster

    Jak masz rozeznanie w tym co można, a czego nie można to wybór jest naprawdę ogromny. Moi znajomi bardzo lubią u nas jadać obiady, a przecież to mój mąż ma dietę, a nie oni.

    #45090
    marek
    Participant

    Hihihihi pewnie smacznie gotujesz, a i znajomi wygodni 😉

    #45091
    Kasia Bełc
    Participant

    To fajnie jak potrafisz gotować pyszności zgodne z dietą niskocholesterolową. Moim zdaniem o to właśnie chodzi, to ma nam pomagać, a nie uprzykrzać życie. Znajomi pewnie już się na Twoim talencie dawno poznali i teraz łatwo nie zrezygnują 🙂

    #45105
    admin
    Keymaster

    Przepis na szybką pychotkę antycholesterolową – chałka z florą pro activ i dżemikiem powiedzmy truskawkowym 🙂

    #45106
    admin
    Keymaster

    I teraz 3 razy dziennie 🙂 Oj chciałoby się, ale to byłaby już rozpusta.

    #45108
    Kasia Bełc
    Participant

    Ojejku no, to przecież jedną taką kromeczkę sobie strzelisz dla przyjemności, a pozostałe dwie jakieś takie zwykłe kanapeczki i już masz dzienną normę wyrobioną.

    #45113
    admin
    Keymaster

    A to dobra kombinacja jest. Do tej pory jadłem Florę na normalnych kanapkach, ale dzięki za podpowiedź 😀

    #45131
    admin
    Keymaster

    Zastosowań jest sporo, przepisów tak samo. Fajnie jak połączy się ta margarynę z odpowiednią dietą. Ona sama daje radę, ale tak to efekt jest szerszy.

    #45265
    Kasia Bełc
    Participant

    A to prawda. Podobno najgorszy może być nawrót choroby. Krótko mówiąc, jak już zaczniemy stosować dietę czy margarynę, to po poprawieniu wyników nie można zasiąść przed telewizorem z pilotem, bo to się może źle skończyć.

    #45300
    admin
    Keymaster

    no niestety słodkiemu lenistwu muszę powiedzieć nie! lekarz powiedział ze kategorycznie muszę zmienić tryb życia: zdrowiej jeść i zacząć sie ruszać. wiec w mojej walce z cholesterolem musze zainwestować we Flore i jakieś dobre buty do bieganiaB)

    #45301
    marek
    Participant

    Rano, boso, po rosie. Idealne samopoczucie na cały dzień zapewnione, polecam takie truchtanie.

    #45307
    Marta Czwarek
    Participant

    hm hm bieganie mówicie..:unsure:
    może i mi by sie przydało bo sadełko na boczkach rośnie:angry:

    #45780
    latte
    Participant

    Ja od roku jestem na takiej diecie, dużo się ruszam, rzuciłam palenie, nawet kawę piję tylko tą niskodrażniącą.

    #45781
    Anerite
    Participant

    Sila przekazu sprawia, ze sporo ludzi daje sie nabierac. Jest duze nieporozumienie w sprawie margaryny. Ci, co dali sie przekonac, ze margaryna jest zdrowsza od masla, niestety nie wiedza co im grozi, jesli beda ja stale jesc.
    Margaryna do niektorych ciast to owszem, ale nie do jedzenia codziennie. Wcale nie ma ona wplywu na zmniejszenie cholesterolu, to sa bajki na powszechny uzytek i woda na mlyn wytworcow, co udowodniono naukowo.
    Margaryna to wylacznie chemia i posiada ona pewne zwiazki chemiczne, ktore stopniowo odkladaja sie w kosciach i jesli ktos je cale zycie margaryne, to nagromadzenie tych szkodliwych zwiazkow bardzo sprzyja rozwojowi artretyzmu i to sie odbije na starosc. To jest fakt. Byl kiedys artykul w necie w tej sprawie, szkoda, ze go nie zachowalam, ale kto wnikliwy, moze sam poszukac. Mozna sobie poczytac na Google temat „margaryna” gdzie oprocz zachwytow sa prawdziwe dane o szkodliwosci margaryny. Sa tez komentarze uzytkownikow i glosy fachowcow, ktore dowodza szkodliwosci tejze. Kto zna angielski moze poczytac temat „margarine” na G. po ang., to sie dowie tego samego.
    Nie podaje linkow, bo admin nie lubi, chyba, ze sie zgodzi, ale oto jeden krotki wyjatek z tematu:

    However, most studies currently appearing in the literature support the idea that these chemically altered fats are harmful. In such cases of conflict, I always side with Mother Nature: she is much wiser than we will ever be!

    Tlumaczenie dla nie znajacych ang.:
    „…Jakkolwiek wiekszosc ostatnich badan w (fachowej) literaturze popiera mysl, ze te chemicznie zmienione tluszcze sa szkodliwe. W przypadku konfliktu (nieporozumienia) jestem po stronie Matki Natury: ona jest duzo madrzejsza, niz my kiedykolwiek bedziemy.”

    Po prostu, jak sie to mowi, „tlumaczac z polskiego na nasze” – wszystkie chemiczne srodki spozywcze sa bardziej szkodliwe, niz naturalne i nie nalezy dawac sie nabierac, tylko sprawdzic w fachowej literaturze. Koncerny zywnosciowe wymyslaja rozne bajki, zeby sprzedac szkodliwy produkt, ba, nawet oplacaja lekarzy, zeby je popierali.
    Wyjatkiem sa pewne alergie lub schorzenia przewodu pokarmowego, kiedy musi sie uzywac substytutow, ale zdrowi ludzie nie powinni niszczyc sobie zdrowia i jeszcze za to placic.
    Byly takie komentarze na polskiej wersji: „kupuje margaryne, bo tansza”. Przepraszam co za glupota, zeby niszczyc sobie zdrowie, bo tanszy produkt. Pozdrawiam.
    PS. Jest sporo opinii pseudonaukowych/tendencyjnych o zdrowotnosci margaryny, ktore w swietle ostatnich badan naukowych nie maja sensu, czytac trzeba z uwaga i rozsadkiem.

    PS2. Byl jakis problem z wyslaniem postu, jesli sie ukaze 2x, to jeden prosze skasowac. Dziekuje.

    #45789
    latte
    Participant

    No margaryny akurat nie jadam, jedynie jak piszesz dodaję do ciasta, ale masła w większych ilościach też unikam, do smażenia tylko oliwa z oliwek, tłuszcze nie są zbyt zdrowe, kawa tak jak pisałam tylko astra, bo pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, nawet uzyskała znak Profilaktyki Cholesterolowej. No i niestety żółtka…trzeba ich unikać a ja kocham jajecznicę i żadna siła mnie przed nią nie powstrzyma 🙂

Viewing 15 posts - 16 through 30 (of 48 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.