Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dbacie o siebie?

Home Forums Działy Hudy Park Dbacie o siebie?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 32 total)
  • Author
    Posts
  • #45537
    Elżbieta Piasecka
    Participant

    Wszyscy, zapewne, lubimy gotować, jeść… Mam pytanie, czy zawsze patrzycie na to co wkładacie do lodówki? Co kupujecie? Dbacie o swoje zdrowie? Uprawiacie jakiś sport? Bardzo jestem ciekawa Waszych odpowiedzi. JA ostatnio wkręciłam się w zdrową żywność i fitness…

    #45542
    Tomek Komar
    Participant

    hm…mam czasem zajawki ze zywie sie zdrowo nie wiem ryzem i jogurtem ale zaraz potem braknie mi czasu i konczy sie na szybkich daniach jak nie na miescie to zupki instant czy cos podobnego…

    #45545
    marek
    Participant

    Myślę że nikt z nas świadomie nie chce szkodzić swojemu zdrowiu. Czasami z braku czasu człowiek zje coś czego nie powinien. Bywa.

    #45553
    Tomek Komar
    Participant

    nieno czasem zdarzaaj sie kamikadze ktorym jest bez roznicy ale na szczescie rzadkie przypadki 🙂

    #45638
    Anka Jarek
    Participant

    Ja pije yerba mate. Świetny „wynalazek”… 🙂

    #45639
    marek
    Participant

    Fakt to eliksir życia [url]http://pychotka.pl/artyku%b3y/ciekawostki-…/yerba-mate-%11-test-na-%bfywo.html[/url]

    #45640
    Elżbieta Piasecka
    Participant

    Cejrowskiego lubię, więc i herbaty, którą się raczy bym spróbowała z przyjemnościa…;)
    Powiem Wam, że wracając do mojego pytania, to ja szaleję cały cas… Dbam o to, by aktywnie spędzać czas, jeść to co zdrowe, owszem, nie zawsze jest to możliwe, bo są takie dni, kiedy człowiek musi uraczyuć swoje podniebie czymś „na mieście”, ale pracuję nad tym, by tego typu syt. miały miejsce jak najrzadziej;)
    Kupiłam sobie parowar, jakieś 3 razy w tygodniu kupuję sobie rybkę… Brakuje mi smaku warzyw, te zimowe nie mają smaku:( Do tego wszstkiego łykam bio cla z zieloną herbatą. Chyba jestem z siebie duma:D

    #45641
    Elżbieta Piasecka
    Participant

    Słuchajcie, ta herbata podobno nie jest smaczna na początku, prawda???
    No, ale właściwości ma wiele, więc chciałabym się do niej przekonać. No, ale czy się uda czy nie, to ze swojej zielonej nie zrezygnuję…

    #45644
    Anka Jarek
    Participant

    Super pomysł z tym testem na żywo. Ja piję coraz więcej yerba mate. Narazie samych smakowych, bo jakoś bardziej mi podchodzą. z klasycznych piłam narazie pipore na degustacji yerbamarketu. Nie jest taka mocna, więc OK.

    #45656
    Tomek Komar
    Participant

    ja ja pije juz dluzysz czas i mozna wrecz powiedizec ze przyzwyczailem sie do jej smaku wiec mozna z nia zyc 🙂

    #45779
    latte
    Participant

    U mnie też w lodówce sama zdrowa żywność, nawet kawę mam niskodrażniącą zdrową dla żołądka i serca Astrę, dużo owoców i warzyw.

    #45815
    Roman Siemiński
    Participant

    Ja, pókim jeszcze młody, staram się jeść przede wszystkim jak najsmaczniej, choć oczywiście zdaję sobie sprawę, że niezawsze zdrowo… Ale i tak już od jakiegoś czasu robię wszystko na oliwie i dodałem do swojego menu sporo warzyw, więc nie jest źle;)

    #45822
    Anerite
    Participant

    Ogolne wiadomosci dla Ciebie cielecina i innych w sprawie tluszczow.
    Naturalne tluszcze to maslo, smalec, oliwa. Margaryna jest sztucznym tluszczem i bardzo niezdrowym wbrew temu, co wciskaja wszystkim producenci maragaryny. No – do pieczenia ewentualnie moze byc.
    Wszystkie tluszcze maja te sama ilosc kalorii na gram – 9. Roznica polega na przyswajalnosci organizmu, wiec wszystkie twierdzenia o mniejszej kalorycznosci sztucznych tluszczow to bajki dla naiwnych.

    Oliwa, ta z pierwszego tloczenia pod nazwa extra virgin jest najlepiej czy najlatwiej przyswajalnym tluszczem przez organizm. Ale juz inne oliwy nie z pierwszego tloczenia na zimno, to juz nie to samo. Jesli nie ma w nazwie extra virgin, to juz cos innego. Takie np. oliwa „light” wcale nie ma mniej kalorii na gram, tylko jest duzo mniej wartosciowa, a poprostu pod nazwa oliwa to juz smieci bez wartosci. Naturalnie kosztuja duzo mniej, ale wlasnie dlatego, ze sa bezwartosciowe. To sa odpadki produkcyjne i to kupuja ludzie, ktorzy nie zdaja sobie sprawy z tego, co kupuja.

    Maslo to jest naturalny tluszcz z mleka i jak najbardziej zdrowy, tylko nalezy uzywac go z umiarem. Troszke trudniej przyswajalny, ale nie zaszkodzi nikomu, kto nie ma uczulen na produkty mleczne. Mowa o naturalnym masle bez sztucznych dodatkow.

    Smalec – to naturalny tluszcz wytopiony ze sloniny i tez zdrowy, uzywany z umiarem. Jest trudniej przyswajany przez organizm, wiec nalezy uwazac z iloscia.

    Dodatkowe informacje.
    Maslo jest podstawa kuchni hinduskiej, a Indie to wielki kraj, porownujac wielkosc Polski z Indiami na mapie widac roznice, z tym, ze Indie sa bardziej zaludnione na km. niz Polska.
    W Indiach od tysiecy lat uzywane jest maslo, ktore jest konserwowane od 4.000 lat w postaci „ghee” czyli klarowanego masla. Inych tluszczy w Indiach sie nie uzywa, chyba tylko na uzytek turystow. Czy byly gdzies statystyki, ze w Indiach ludzie choruja skutkiem tego, albo ze sa otyli? NIE!!!. Wiekszosc ludzi w Indiach jest szczuplych i to jest fakt.
    Na Wegrzech od stuleci uzywa sie glownie tluszcz wieprzowy, czyli smalec. Zaden Wegier w domu nie robi potrawy miesnej z uzyciem innego tluszczu, niz smalec. Robia potrawy z innym tluszczem jedynie na uzytek turystow. Gulasz, pieczen czy inne potrawy, wlaczywszy slynne leczo, sa robione wylacznie na smalcu, bo tylko na smalcu maja wlasciwy smak. No i ja tez robie go tylko na smalcu + boczek i jakas kielbasa, jak mam, tez gulasz.
    Czy ktos widzial jakies doniesienia, ze na Wegrzech sa najbardziej otyli lub chorzy ludzie na nadmiar cholesterolu? Niech mi ktos to pokaze. Wegrzy jedza duzo papryki, ktora moze rownowazyc zuzycie tluszczu ale nie maja dolegliwosci przez uzycie smalcu.
    Gdzie jest najwiecej najbardziej otylych ludzi i chorujacych na nadmiar cholesterolu i cukrzycy?
    W Stanach Zjednoczonych. Tam smalec zostal potepiony, jedza mniej masla, ale duzo margaryny i duzo hamburgerow i innych niezdrowych kalorycznych potraw. Tez uzywaja sporo oliwy, ale nie zawsze wlasciwej jakosci, tej tanie wiecej i innych sztucznych oliw i tluszczow.

    Ludzie, nie dajcie sie zwariowac. Te wszystkie teorie, ze margaryna najzdrowsza to bujda z chrzanem. Pewne tluszcze w margarynie zalegaja organizm i w starszym wieku sprzyjaja rozwojowi artretyzmu.
    Te wszystkie teorie o zdrowotnosci sztucznych tluszczy sa wyssane z palca i na uzytek ich producentow. Naukowcy sa podplacani, zeby wydawali korzystne opinie, ale jak sie tak dobrze przyjrzec, to te opinie sa takie, jak m.w. ” na dwoje babka wrozyla”. Duzo takich okreslen tam, jak: prawdopodobnie, mozliwie, nie ma dokladnych danych itd. Kazdy wyczyta, co chce. Kto moze, niech uzywa naturalne tluszcze ale z umiarem, bo przesada nie jest wskazana.
    Oliwa nie do wszystkiego. Czy ktos porownal smak jajecznicy np. smazonej na masle i na oliwie? Sa potrawy wymagajace tylko takich a nie innych tluszczy i to nalezy zrozumiec.

    Pranie mozgow przez koncerny zywnosciowe to nic nowego. Zycze Wam zdrowego rozsadku. Duzo wiadomosci mozna znalezc w necie i nie kierowac sie glupotami raczej, czego Wam zycze.
    Cielecina – duzo warzyw i jarzyn to plus, ale zeby wszystko na oliwie, to juz przesada, zalezy co do czego i ile.

    #45823
    latte
    Participant

    Zgadzam się z Tobą, tylko wartościowe produkty są zdrowe, dla masła mówię tak, ale ze smalcem to jestem ostrożna, tak jak z uzywkami, winko czerwone tak, kawka niskodrazniąca jak najbardziej, ale papierosy to….wiadomo, sami wybieramy to co dla nas najlepsze i to co nasz organizm toleruje.

    #45825
    Roman Siemiński
    Participant

    Zaskoczyłeś mnie tym, że masło i smalec są zdrowsze od margaryny. Mile zaskoczyłeś, bo nie cierpię smarować margaryną, a generalnie wciska się ludziom, że jest 100 razy zdrowsza od masła i smalcu. To naprawdę taki kit?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 32 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.