- This topic has 31 replies, 10 voices, and was last updated 15 years, 1 month ago by Anerite.
-
AuthorPosts
-
2 listopada 2009 at 20:07 #45827Joanna RaczekParticipant
trzeba o siebie dbac. ja lubie dobrze jesc, ale to nie znaczy ze od razu wysoko kalorycznie i bez umiaru. ruch tez jest obecny w moim zyciu. nic sie nie bierze z nikad.trzeba o siebie dbac bo zdrowie jest najwazniejsze
2 listopada 2009 at 23:05 #45828AneriteParticipantTak jest cielecina, to naprawde taki kit, ale tak umiejetnie podany z tak dobrze dobranymi argumentami, ze ludzie sie na to nabieraja, niestety. Trzeba dodac, ze te argumenty sa pseudonaukowe na uzytek nieswiadomych osob, nie majacych pojecia na czym polega zdrowe odzywianie. Jedz chleb z maslem a nie z margaryna, ale masla uzywaj z umiarem, nie za duzo na raz. Smietany nie ma sie co bac, ale do zupy wystarczy lyzka czy 2 zamiast calej szklanki itd. W niektorych przypadkach zamiast smietany mozna uzyc jogurtu, ktory jest bardzo zdrowy i nadaje ciekawe smaki potrawom. Chleb ze smalcem i skwarkami, jak lubisz, nie zrobi Ci krzywdy, poprostu nie smaruj za grubo. Gulasz najlepszy tylko na smalcu. Jajka na margarynie paskudne, a na oliwie jeszcze gorsze, tylko na masle maja wlasciwy smak. Twarog ze smietana, lub z jogurtem i z jarzynkami w roznych kombinacjach – to zdrowe i pyszne jedzenie. Polecam takie smakowe twarozki tez z ziolami i przyprawami. Swiezy piernik ma 100% racji. Tylko zdrowe, naturalne produkty + gimnastyka albo codzienne chodzenie kilka km. sprzyjaja zdrowiu. Kupujac gotowe produkty zywnosciowe trzeba czytac sklad i unikac tych, ktore zawieraja duzo chemicznych skladnikow. Maslo nalezy kupowac bez dodatkow, jak teraz czesto robia. Te dodatki to rozne niezdrowe oleje, ktore psuja naturalny tluszcz. Jesli na opakowaniu jest napisane, ze sa jakies dodatki – niech sobie sami jedza. Oliwa tez jest bardzo zdrowa, do surowek i salatek, do duszenia niektorych potraw, ale ta najbardziej wartosciowa to tylko extra virgin z pierwszego tloczenia na zimno. Nie polecam oliwy „light” czy tylko oliwy w nazwie. Ze ta oliwa „light” jest zdrowsza, to bajer na grojec. Taka oliwa dopiero pozbawiona jest wartosciowych skladnikow, juz nie mowiac o smaku, a ilosc kalorii jest dokladnie taka sama, jak w kazdym tluszczu. Jesli masz jakies watpliwosci co do innych produktow, to bardzo chetnie wyjasnie, jesli zapytasz.
19 listopada 2009 at 19:14 #45858Nina KlapParticipantJa równiez staram sie pilnowac mojego cholesterolu ,który ostatanio szaleje.Ale tez mam problemy z zoładkiem,wiec musze uwazac na to co jem i pije.
19 listopada 2009 at 23:02 #45862AneriteParticipantMoja rada – nie pij kawy, zadnej i nie wierz tej kawie Astra za bardzo tez. Radze poprosic lekarza o badanie krwi i przekonac sie konkretnie, jak to jest z poziomem cholesterolu u Ciebie, a nie polegac na ogolnych wiadomosciach.
20 listopada 2009 at 22:59 #45863majaParticipantAneritko ,a to czemu nie pić kawy ??dla mnie to już uzależnienie:)pije szatana rano i to mi wystarczy na cały dzień,a odżywianie..hmm powinno być zdrowe ,ale kto pracuje to nie za bardzo ma czas ,pewnie to kiedyś wyjdzie nie na zdrowie te ciągłe biegi ,no ale…..pozdrawiam
21 listopada 2009 at 03:02 #45864AneriteParticipantMajka, ciesze sie, ze sie odezwalas, rozmawialysmy wieki temu. Ja nie mowie, zeby nie pic kawy wogole, ale jesli ktos ma dolegliwosci zoladkowe, to kawa nie jest wskazana a napewno nie poprawi problemu, wszystko jedno jaka kawa. Jesli nie masz problemow po piciu kawy, to pij, tylko nie za duzo. Ja kiedys pilam 1 duzy kubek rano, jakis czas temu zaniechalam, bo bylam bardzo chora dluzszy czas, nie przez kawe, ale potem jakos nie wrocilam do kawy. Moze znow zaczne, ale kto ma wysokie cisnienie, to odradzam, a ja wlasnie mam, wiec jeszcze sie namysle. Pozdrawiam, odzywaj sie czesciej.
21 listopada 2009 at 12:09 #45865latteParticipantJa cały czas tłumaczę, że niektóre kawy są przebadane klinicznie i są uznane za ZDROWE, nie podrażniają żołądka, a nawet nie podnoszą poziomu cholesterolu, ale Anertitka upiera się niesłusznie przy swoim :silly:
21 listopada 2009 at 13:08 #45866majaParticipantNo tak z tą kawą to być może każdy ma racje ,ja osobiście to muszę pić mocna by dała mi ,,kopa,,:)ale nie mam problemów z żołądkiem ani z ciśnieniem ,w tym wypadku zgadzam się z Anerite,bo kto ma problemy jakiekolwiek to niestety raczej pogarsza niż pomaga picie kawy ,a czy są zdrowe kawy?hmm nie mam pojęcia .
ps.ciesze się że mnie Aneritko pamiętasz,nie mogę wejść na chat ,bo tak:dry: moglibyśmy pogadać ..Tinca czemu nie działa chat??:dry:21 listopada 2009 at 13:26 #45868AneriteParticipantTo, co mowia producenci, to dla mnie nie ma znaczenia, latte, ja wiem troche wiecej na ten temat i uwazam swoje zdanie za sluszne, ale niech kazdy zostanie przy swoim zdaniu, jesli chce.
Majka, kiedy czat dzialal, to bylam tam prawie codziennie. Duzo ludzi nie przychodzilo, ale troche bylo. Tam poznalam Syske, nie wiem, czy ja pamietasz, b. mila dziewczyna, korespondujemy do dzis, to juz chyba 5 lat czy cos kolo tego. Niestety w 97 roku bardzo zachorowalam i chorowalam prawie rok. Nie moglam siedziec przy kompie wcale, sprawdzalam tylko poczte. Jak mnie nie bylo, to nikt nie wital nowych na czacie, pewnie dlatego przestali przychodzic i czat zostal zamkniety, jak sie domyslam. Jestem jednak na Skype, jak chcesz, to sobie zaloz, to pogadamy. Moj nick:aneri223339. Jak sie wpiszesz, to sie odezwij albo podaj mi swoj nick, to ja zaczne rozmowe. Pozdrawiam, Anerite.21 listopada 2009 at 13:38 #45869latteParticipantAneritko, to mówią lekarze i dietetycy, potwierdza to Klinika Gastroenterologii poznańskiej Akademii Medycznej, ale cenię też Twoje zdanie 🙂
22 listopada 2009 at 01:00 #45871Nina KlapParticipantMysle ze masz racje. Musze koniecznie cos z tym zrobic poniewaz ten cholesterol coraz bardziej daje mi o sobie znac.
22 listopada 2009 at 01:26 #45873AneriteParticipantDobrze jest sprawdzic poziom cholesterolu raz lub 2 x do roku, zeby miec pewnosc jak sie odzywiac i czego unikac, ale ciekawi mnie, jak Ci ten chlesterol daje znac? Jesli nie sprawdzalas dluzszy czas, to skad wiesz jaki masz jego poziom? Ludzie z nadwaga czasto maja podwyzszony poziom cholesterolu, a czesto i cukrzyce nabyta, czyli drugiego stopnia, ale niekoniecznie wszyscy otyli. Sa ludzie szczupli z nadmiarem cholesterolu albo z cukrzyca. „Dobrze” wygladajacy ludzie moga miec anemie i to skrajna. Po wygladzie niczego nie mozna wnioskowac, warto zrobic analize krwi i na poziom cholesterolu i na poziom cukru we krwi. Dopiero majac wyniki – lekarz Ci powie co i jak. Ale chcialabym sie dowiedziec, jak to cholesterol daje znac o sobie, bo pierwsze slysze. Ja mam troszke zawyzony, niewiele, ale nie mialam pojecia, zanim tego nie wykazala analiza krwi. Znam innych z wysokim poziomem chol. ale nigdy nie slyszalam, aby komus dawal znac, to napisz mi jak to wyglada? Ale jednak radze zrobic analize, a nie wnioskowac po tym, ze mi sie tak zdaje. Anerite.
22 listopada 2009 at 16:52 #45876latteParticipantNie wiem jakie ma objawy Nina, ale ja mam szmery w tętnicy podobojczykowej spowodowane niestety złogami cholesterolowymi 🙁 Dlatego jak ognia muszę unikać wszystkiego co powoduje jego wzrost.
22 listopada 2009 at 22:18 #45877AneriteParticipantWspolczuje, ale unikanie potraw, ktore nie sa wskazane to nie wszystko. Zalezy jak duzy jest poziom cholesterolu, jesli jest ponad pewna granice, to trzeba brac srodki na jego obnizenie. Lekarz zapisze odpowiednie.
23 listopada 2009 at 00:13 #45880AneriteParticipantKilka slow na temat zywnosci zapobiegajacej rakowi. Co jest polecane do codziennej diety – oto kilka przykladow:
mieszanka mlodego surowego szpinaku, aruguli i rzymskiej salaty – zapobiega rakowi przewodu pokarmowego, wenetrzym organom kobiecym i piersi
surowa marchewka 4-5 marchewek tygodniowo zapobiega rakowi narzadow kobiecych i rakowi nerek, mozna ja doprawiac do smaku roznymi przyprawami egzotycznymi
pomidory kazdego gatunku, male czy duze, zolte jeszcze lepsze, zapobiegaja rakowi narzadow przewodu pokarmowego i rakowi prostaty
pomidory dodane do kazdej zielonej salaty, a takze w zestawie z oliwa extra virgin + swieza bazylia i zielona cebulka + ocet winny do smaku i troszke parmezanu – polecane
kazdy rodzaj i kolor fasoli, tez ciecierzyca, ktora jest jej gatunkiem jedzone 2 x w tyg. zapobiegaja rakowi piersi, mozna kombinowac z zielonymi salatmi
ryby dodane do ciemnozielonych salat wplywaja na zapobieganie rakowi narzadow pokarmowych i rakowi skory
avocado – szalenie zdrowe, bogate w niezbedne skladniki zdrowotne, jednak kaloryczne, wiec nie nalezy laczyc w jednej potrawie z serem, ktory tez jest kaloryczny (czy innymi kalorycznymi dodatkami), zawiera antyrakowe skladniki, nie je sie codziennie, ale warto, poniewaz tluszcz jest konieczny do rozprowadzenia witamin i mineralow w organizmie, dobry w polaczeniu zielonych salat i pomidorow, ktore tluszczow nie posiadaja
oliwa extra virgin i ocet winny – bialy, czerwony czy ziolowy dobrego gatunku (nie spirytusowy) takze przeciwdzialaja agresywnie rakowi piersi, do wszelkich zielonych salat z dodatkami j.w. tworza zdrowe kombinacje zywieniowe
cytryna – przeciwdziala rakowi skory, nalezy dodawac do roznych potraw zimnych i cieplych kilka razy w ciagu dnianiepolecane sa krutony, te male grzanki, ktore tak nam smakuja z salata, jako bardzo kaloryczne, takze wszelkie kluski, ziemniaki i slodkie wypieki, jednak cos trzeba jesc, tylko z umiarem.
Wiadomosci powyzsze na podstawie badan naukowych uniwersytetow w stanach i europejskich. Moze komus sie przydadza. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.