Składniki:
- 40dag mąki
- 20dag masła
- odrobina wody
- 25 dag pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła do smażenia
- 1/2 litra mleka 3,2%
- 4 jajka
- 25 dag sera żółtego
- sól, pieprz mielony
- 1/4 gałki muszkatołowej.
Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z masłem i wodą .Gdy ciasto będzie odstawać od rąk zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tłuszczu na rumiano. Mleko roztrzepać z jajkami, utartym żółtym serem, solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Tortownicę wylepić ciastem tak aby brzegi też były zakryte. Włożyć pieczarki. Zalać je masą mleczno-jajeczno-serową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.