Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flan z pieczarkami

Składniki:


  • 40dag mąki
  • 20dag masła
  • odrobina wody
  • 25 dag pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła do smażenia
  • 1/2 litra mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 25 dag sera żółtego
  • sól, pieprz mielony
  • 1/4 gałki muszkatołowej.


Sposób przyrządzenia:
Mąkę zagnieść z masłem i wodą .Gdy ciasto będzie odstawać od rąk zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tłuszczu na rumiano. Mleko roztrzepać z jajkami, utartym żółtym serem, solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. Tortownicę wylepić ciastem tak aby brzegi też były zakryte. Włożyć pieczarki. Zalać je masą mleczno-jajeczno-serową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę.
  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *