Składniki:
- 80 dag ryby
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 40 dag pomidorów
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety anchois
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oregano
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekany czosnek po czym dodać pomidor, drobno pokrojone filety anchois, kapary, oliwki oraz zioła.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować filety rybne.
Oprószyć jeszcze solą oraz pieprzem.
Ułożyć je na blasze i wstawić o piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10minut.
Przed podaniem polać sosem pomidorowym.