Składniki:
-
- 1 kg piersi z indyka
- 1/3 szklanki piure z pomidorów
- ½ szklanki białych winogron
- ½ szklanki posiekanej czerwonej cebuli
- ½ szklanki posiekanej naci kolendry
- 2 łyżeczki chili mielonego
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać razem piure z pomidorów, winogron, wino, oliwę cebulę, chili, kminek, sól i pieprz, zmiksować. Uzyskanym sosem natrzeć filet z indyka, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Piec na mocno nagrzanym grillu umieszczając porcję mięsa na aluminiowej tacce. Kilkakrotnie obracać i smarować sosem. Jeśli po głębokim nakłuciu wypływający płyn będzie bezbarwny mięso jest gotowe do spożycia. Przed podaniem pokroić w plastry w poprzek włókien. Podawać z dodatkiem salsy.