Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane papryki Marka

Mix kolorów i smaków. Pyszne faszerowane papryki Marka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: czerwonej papryki, mięsa mielonego, ryżu i pieczarek. 

 

Składniki:

  • 4 czerwone papryki 
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kawałek żółtego sera do posypania 
 

Sposób wykonania:

  1. Czerwone papryki dokładnie umyć.
    Przekroić na pół i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne. 
    Następnie ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obrana cebule posiekać a pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwa z oliwek i przesmażyć.
    Gotowe wyjąć a do tego samego rondelka wrzucić mięso mielone, przesmażyć.
    Wówczas dodać do niego wcześniej odłożone pieczarki z cebulą.
    Dodać jeszcze ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i czerwoną papryką. 
    Powstałym farszem wypełnić papryki.
    Posypać wierzch starym żółtym serem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać około 15 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *