Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dwukolorowe ciasto z powidłami

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. maki
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła

Sposób wykonania:

  1. Mąkę posiekać razem z margaryna, żółtkami, proszkiem oraz 1/3 cukru.
    Następnie ciasto podzielić na 3 części.
    Do jednej części dodać kakao, wymieszać iw stawić do lodówki.
    2 część rozwałkować i przełożyć do brytfanny.
    Na cieście rozsmarować powidła i posypać je ciemnym ciastem startym na tarce.
    Białka ubić na sztywną pianę z reszta cukru i szczyptą soli po czym wylać ja na placek.
    Górę posypać białym ciastem również startym na tarce.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Monikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *