Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. maki
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- powidła
Sposób wykonania:
- Mąkę posiekać razem z margaryna, żółtkami, proszkiem oraz 1/3 cukru.
Następnie ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej części dodać kakao, wymieszać iw stawić do lodówki.
2 część rozwałkować i przełożyć do brytfanny.
Na cieście rozsmarować powidła i posypać je ciemnym ciastem startym na tarce.
Białka ubić na sztywną pianę z reszta cukru i szczyptą soli po czym wylać ja na placek.
Górę posypać białym ciastem również startym na tarce.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Monikę