Składniki: – 40 ml brandy – 20 ml curacao – 1 jajko – 200 ml mleka – szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie:Przyrządzić w szeikerze lub w mikserze, bez mleka, ubijając do spienienia. Przecedzić do wysokiej szklanki i dopełnić zimnym mlekiem. Jeszcze arz dobrze wymieszać łyżeczką barowż. Przed podaniem pianę posypać odrobiną gałki muszkatołowej. Podawć z 2…
Kategoria: Drinki
Na kaca
Kolarska metoda
by trypolis • • 1 Comment
Dawno dawno temu bywałem na pewnej plenerowej imprezie zorganizowanej (nie był to przystanek woodstock) … zdarzało sie oczywiście troszke przesadzić z alkoholem … miałem okaze podczas takowej imprezy poznać byłego kolarza a potem członka teamu słynnego polskiego kolarza Tadeusza Mytnika pana kolegę Andrzeja 😉 mam nadzieje ze mi to wybaczy jak kiedykolwiek to przeczyta siedząc…
Nalewki
Nalewka Tadzia
by skladak • • 1 Comment
Składniki: 1,2kg aroni 400 liści z wiśni 1 litry wody 5dkg kwasku cytrynowego 2kg cukru 1 litr spirytusu Sposób przyrządzenia: Aronie z liśćmi zalać wodą i gotować 15 minut, następnie odcedzić i do uzyskanego gorącego soku dodać kwasek, cukier i wymieszać, poczekać aż wystygnie i do zimnego dolać spirtytus, po czym można nalewać do butelek.
Gin
koktail
by adunia • • 0 Comments
Aby zrobić ten koktail potrzebujesz: Shaker Składniki:tonik cytrynowy sok z cytryny Limonke cukier gin kostki lodu Przygotowanie koktajlu: Wsyp kostki lodu do shakera Wlej jednom-trzeciom Ginu do shakera Wlej trzy krople soku z cytryny Wlej dwie-trzecie toniku cytrynowego Przygotowanie Limonki: Plasterek Limonki posyp cukrem i zostaw na 3-5 minut. Shakuj drinka przez 2 minuty potem…
Wino domowe
„Wermut” z ryżu
by jobi • • 8 komentarzy
Bardzo smaczny słodki "wermut".Im starszy tym lepszy.Znalazłam w piwnicy 10-letni.Był bardzo dobry. Składniki: 3 litry wody 1,5 kg cukru lub trochę mniej-ok 1,1 kg 1 cukier waniliowy 0,5 kg ryżu surowego 1 gałka muszkatołowa w kawałkach kilka rodzynek 1 cytryna w kawałkach 3 gożdziki 2 ziela angielskie 2 szczypty cynamonu 5 dag drożdży piekarniczych świeżych Sposób przyrządzenia: Wszystko…