Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka z truskawek

Składniki: 1 kg. truskawek 25 dag. cukru 1/2 litra spirytusu 1 limetka Sposób przyrządzenia: Truskawki oczyścić, umyć , przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem. Po tym czasie wlać spirytus rozcieńczony z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słoj i odstawić na 6 tygodni. Potem zlać alkohol do innego słoja. Limetkę…

Nalewka z lipy

Składniki: 2 szklanki płynnego miodu lipowego 2 szklanki kwiatów lipy 2 szklanki spirytusu 96 procentowego i osobno 50 ml 2 szklanki wody 1 cytryna Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i…

Nalewka czereśniowa na rumie

Składniki: 2 kg dojrzałych czerwonych czereśni  0,5 kg cukru 2 szklanki  rumu 2 szklanki wódki 1 laska wanilii 8-10 goździków 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Dojrzałe owoce czereśni umyć, osączyć i wydrylować. Włożyć do słoja, dodać cukier, przyprawy i zalać rumem wymieszanym z wódką.  Macerować w chłodnym,…

Nalewka z czereśni

Składniki: 1 kg dojrzałych dorodnych czerwonych czereśni  0,5 kg cukru 1 l spirytusu 50% sok z 1 cytryny kawałek skórki z cytryny 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Czereśnie przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp.,  umyć i osączyć. Zalać spirytusem, dodać oczyszczoną z białej włókniny skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon, macerować w słonecznym miejscu…

Nalewka z czarnych jagód

Składniki: 1 kg dorodnych jagód leśnych 1 l spirytus 95% 0,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: Jagody przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Umyte i osączone na sicie jagody zasypać cukrem i zalać w słoju spirytusem tak, aby były całkowicie przykryte. Postawić w ciepłym, słonecznym miejscu, zlać po 4 tygodniach spirytus. Nalew rozcieńczyć wodą do…