Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka miętowa

Składniki: 1 l wódki 50 g mięty Syrop: 1 ½ szkl. cukru 2 szkl. wody Sposób wykonania: Miętę zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie przecedzić i powstały płyn wymieszać z woda oraz cukrem. Przelać nalewkę do butelki, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić na 4-5 tygodni w ciepłe miejsce.

Nalewka z pigwy

Składniki: • pigwa owoce 1 kg • cukier 1 kg • wódka 1 litr Sposób przyrządzenia: Pigwę wyszorować, pokroić na ćwiartki. Wrzucić do dużego słoja. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2 tygodnie – co kilka dni wstrząsamy słojem. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy wódki. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Nalewka dziadunia na rumie

Składniki: 2 kg czereśni 50 dag cukru 1 litr rumu 1 laska wanilii 10 goździków Sposób przyrządzenia: Owoce wydrylować. Włożyć do słoja i zasypać cukrem. Dodać goździki, wanilię i zalać rumem. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na 4 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek i znowu odstawić w chłodne miejsce na 3 miesiące. Ale można też…

Wiśniówka Eweliny

Składniki: 1,5 kg wiśni 1 kg cukru 0,5 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Do słoika o pojemności ok. 3 litry należy wsypać wiśnie, zasypać cukrem, zalać spirytusem. Odstawić w ciemne miejsce np do piwnicy i od czasu do czasu potrząsać, aż do rozpuszczenia cukru. Po 4 miesiącach zlać wiśniówkę do butelek, a wiśnie zamknąć w słoiku,…

Nalewka orzechowa Marzeny

Składniki: 8 sztuk orzechów włoskich ze skorupą 1/2 litra spirytusu Sposób przyrządzenia: Zielone orzechy włoskie ze skorupą przekroić na pół i przełożyć do słoika i zalać 1/2 litra spirytusu. Odstawić na 3-4 miesiące, aż nalewka ściemnieje. Doskonała na zatrucia pokarmowe. Stosować w proporcjach 1 łyżeczka nalewki orzechowej na pół szklanki letniej, przegotowanej wody. Przepis nadesłany…