
Składniki:
-
- 2 duże owoce granatu
- 1,5 szklanki wódki
- 0,75 szklanki cukru
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 1 łyżeczka otartej z cytryny skórki

Składniki: 12 cytryn 1 litr miodu lipowego lub wrzosowego 1 litr wódki 1 litr węgierskiego Tokaju 1 litr spirytusu 2 goździki 2 ziarna kardamonu Sposób przyrządzenia: Wycisnąć sok z cytryn i połączyć z pozostałymi składnikami. Przelać do 5 litrowego gąsiora, szczelnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając w tym czasie zawartość. Po tym okresie…
Składniki: 3 dojrzałe, zdrowe pomarańcze ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 1 szklanka aromatycznego miodu Sposób przyrządzenia: Cytrusy wyszorować szczoteczką, wypłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć z nich wierzchnią pomarańczową skórkę (bez białej włókniny), wrzucić do słoja. Zalać w gąsiorku lub słoju spirytusem i odstawić na około 30 dni. Z jednego pomarańcza wycisnąć sok, wymieszać z…
Składniki: ½ l spirytusu 1 – 2 gałki muszkatołowe 2 goździki 2 ziarna kardamonu 1 ziarno ziela angielskiego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rodzynek Sposób przyrządzenia: Gałkę muszkatołową zetrzeć Kardamon, goździki i ziele angielski rozgnieść. Miód rozmieszać w 2 szklankach przegotowanej, schłodzonej wody. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu. Dodać startą gałkę i…
Składniki: ½ litra spirytusu 2 szklanki przegotowanej wody 4 łyżki miodu 1 łyżeczka nasion kminku 4 małe papryczki chili Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nasiona kminku. Gotować przez 15 minut, odcedzić kminek przez sito. Wodę schłodzić do temperatury 40 stopni C, rozpuścić w niej miód, połączyć ze spirytusem, odstawić w zamkniętym naczyniu na…