Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Nalewki

Przepisy zostały zamieszczone jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie malą one na celu promowania picia alkoholu ani innych form łamania prawa RP .Używanie leczniczych nalewek  nie zwalnia czytelnika z wizyty u lekarza. Niektóre leki wywołują interakcję w połączeniu z alkoholem.

Nalewka lukrecjowa

Składniki: 5 łyżek drobno pociętego korzenia lukrecji 1,5 szklanki spirytusu 1,5 szklanki wody 1/3 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Korzeń lukrecji bardzo dokładnie umyć, pokroić drobno. Lukrecję umieścić w gąsiorku, zalać spirytusem, dokładnie zamknąć, odstawić na 7 dni. Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier, schłodzić, dodać do gąsiorka i odstawić na kolejne 7 dni i kilkakrotnie…

Nalewka na orzechach laskowych

Składniki: 15 orzechów laskowych 1 laska wanilii 2 ziarna ziela angielskiego 2 szklanki spirytusu 2 szklanki wody ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić.…

Nalewka tropikalna na rumie

Składniki: 5 dojrzałych bananów 1 dojrzały ananas 1 litr białego mocnego rumu 1 szklanka soku z ananasów 1 laska wanilii ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Ananasa obrać pokroić w kostkę. Banana obrać ze skóry, podzielić w plastry. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 35 dni, kilkakrotnie w…

Nalewka miodowa szkocka

Składniki: 1 l szkockiej whisky 1 szklanka miodu 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla ½ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru skórka z ½ cytryny, obrana bez białej włókniny Sposób przyrządzenia: W słoiczku umieścić obraną skórkę z dokładnie umytej we wrzątku cytryny, zalać alkoholem, odstawić na 48 godzin. Po tym czasie skórkę usunąć, a alkohol przelać do gąsiorka.…

Nalewka wiśniowo miętowa

Składniki: 1 l wódki 5 szklanek dorodnych wiśni 20 pestek wiśni 20 listków mięty ½ cytryny pokrojonej w plastry ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia: Wiśnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na połowę, usunąć pestki, wiśnie lekko rozgnieść. 20 pestek wiśni rozbić używając młotka. Wszystkie składniki umieścić w szklanym gąsiorku, szczelnie zamknąć. Postawić w nasłonecznionym miejscu na…