Składniki: 2 szklanki spirytusu 50 – 75 ml nastawu Trojanka 2 szklanki wody ½ kg brązowego cukru lub karmelu Sposób przyrządzenia: Do rondla wsypać 4 łyżki cukru, podgrzewać aż cukier zacznie wrzeć, dodać wodę, resztę cukru. Gotować kilka minut zbierając powstającą pianę, schłodzić. Syrop przelać do czystego słoja, dodać nastaw i spirytus, szczelnie zamknąć i…
Kategoria: Nalewki
Nalewki
Nastaw Trojanka -Trejos Devynerios
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki spirytusu 95% 0,25 g Pąki topoli 3 g Pąki brzozy 0,15 g Owoc pieprzowca 6 g Owoc jarzębiny 6 g Owoc róży 1 g Owoc kopru włoskiego 1 g Owoc głogu 1 g Owoc pieprzu czarnego 0,3 g Owoc kminku 1 g Kora dębu 0,3 g Kora kruszyny 0,3 g Kora wierzby…
Nalewki
Nalewka aroniowo korzenna
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1 kg aronii ½ kg cukru 1½ l spirytusu 50° 1 laska wanilii kawałek suszonego imbiru szczypta cynamonu wanilia do smaku Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce aronii umyć, dodać cukier i przyprawy i zalać spirytusem. Macerować w ciepłym miejscu 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić…
Nalewki
Nalewka aroniowa 1
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 1½ kg aronii 30 liści z wiśni z ogonkami 1 l wody 1 kg cukru lub miodu 1 l spirytusu 95° 20 g kwasku cytrynowego 1 ziarno kardamonu Sposób przyrządzenia: Umyte i oczyszczone owoce aronii zalać wodą, dodać liście wiśni, rozgnieciony kardamon i gotować na wolnym ogniu 25 minut, następnie odcedzić. W gorącym soku…
Nalewki
Nalewka figowa
by Birbant • • 0 Comments
Składniki: 2 l wódki 25 dkg cukru 1 kg rozdrobnionych fig 1 rozdrobniona słodka gruszka 1 rozdrobnione kwaśne jabłko Sposób przyrządzenia: Owoce zasypać cukrem na tydzień w ciepłym miejscu (na słońcu), aż puszczą sok i cukier rozpuści się całkowicie. Otrzymany syrop dodać do wódki. Po tygodniu przefiltrować Nalew ze słoja filtrujemy i rozlewać do czystych…