Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Kawa

Kawa po rumuńsku

Składniki: kawa 3 łyżeczki czubate kakao 2 łyżeczki cukier puder 4 łyżeczki wanilia 1/2 łyżeczki woda 1/2 litra Sposób przyrządzenia:Wanilię należy połączyć z odrobiną cukru pudru. Kawę, kakao i resztęcukru pudru należy wymieszać z odrobiną wrzątku. , podgrzać, a następniedodać resztę gorącej wody. Pozostawić na małym ogniu do zawrzenia. Dodaćwanilię, wymieszać i rozlać do filiżanek.…

Kawa z bitą śmietaną

Składniki: kawa 3 łyżeczki czubate woda 2 szklanki cukier puder 2 łyżki śmietana kremówka 1/2 szklanki Sposób przyrządzenia:Kawę należy zalać wrzątkiem i zaparzyć. Następnie dodać do niej odrobinęcukru pudru. Śmietanę kremówkę należy schłodzić, a następnie ubić zresztą cukru pudru. Gorącą kawę należy rozlać do filiżanek. Przedpodaniem nałożyć na wierzch kawy bitą śmietanę. Przepis nadesłany na…

Kawa Amino

Składniki: kawa Marcana 3 łyżki czubate woda 2 szklanki czekolada w proszku 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Kawę należy zalać niewielką ilością wody, rozlać ekstrakt do filiżanek,a następnie zalać wrzątkiem i zaparzyć. Przed podaniem posypać czekoladąw proszku. Można także podawać z cukrem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Kawa po cesarsku

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki żółtka 4 sztuki cukier 8 łyżeczek mleko lub słodka śmietana 2 szklanki winiak 4 łyżki Sposób przyrządzenia:Żółtka jaj wlewamy do miseczki i ucieramy z cukrem. Mleko lub śmietanę(wedle uznania) podgrzewamy, ubijając wlewamy żółtka i łączymy z kawą,następnie rozlewamy do filiżanek, do każdej z filiżanek dolewamydodatkowo po łyżeczce winiaku. Podajemy…

Kawa Faryzeusz

Składniki: napar z kawy 4 filiżanki rum 8 filiżanek cukier w kostkach 4 sztuki bita śmietana 4 łyżki czekolada w proszku Sposób przyrządzenia:Przygotowujemy 4 filiżanki. Do każdej z nich wrzucamy po kostce cukru.Zalewamy je rumem (do każdej filiżanki dodajemy po 2 łyżeczki), zalewamyje następnie gorącą kawą. Na wierzch każdej z filiżanek kładziemy połyżce bitej śmietany.…