Składniki:
-
- 1 dorsz (około kilograma)
- 1 włoszczyzna bez kapusty
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- liść laurowy
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 jajka na twardo
- ogórek konserwowy
- pomidor
Sposób przyrządzenia:
Rybę myjemy, filetujemy, kroimy na porcje. Z głowy, części grzbietowych i płetw , włoszczyzny, cebuli i przypraw- gotujemy wywar, cedzimy, gdy trzeba dosalamy. Do gorącego wywaru kładziemy( najlepiej na sitku) części ryby i gotujemy bez przykrycia 10-15 min(do miękkości). Ryby pozostawiamy w wywarze do wystygnięcia. Żelatynę namoczyć niech napęcznieje. Zimne części ryby wyjmujemy, raz jeszcze dokładnie oczyszczamy z pozostałych ości, układamy na półmisku i przybieramy cząstkami jaj na twardo, pomidora, wachlarzykami ogórka, listkami zielonej pietruszki lub groszkiem konserwowym. Wywar z ryby podgrzewamy do wrzenia, odlewamy litr, rozpuszczamy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Stygnącą galaretą dwukrotnie zalewamy na półmisku ryby i pozostawiamy do pełnego ostudzenia.
Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” przez Agap