Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deserowa kasza manna z jagodami

Składniki:

  • 1 ½ szk. mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 l czarnych jagód
  • 1 szkl. śmietanki
  • zagęstnik
  • łyżka cukru pudru do posypania

    Sposób wykonania:
    Mleko zagotować z dodatkiem masła, cukru oraz soli po czym dodać kasze i trzymać na ogniu około 12 minut.
    Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym a białka ubić na sztywno ze sola.
    Natomiast śmietanę ubić z cukrem pudrem oraz zagęstnikiem.
    Następnie kasze zmiksować po czym dodać do niej żółtka a potem stopniowo śmietankę oraz białka, delikatnie połączyć.
    Na dnie salaterki rozłożyć warstwę jagód, przykryć je pianką i na wierzchu ponownie rozłożyć jagody.
    Udekorować bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *