Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z rodzynkami i melonem

Składniki:

  • 1 melon
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • ½ łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • łyżka rodzynek
  • 2- 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki przegotowanej

    Sposób przygotowania:
    Rodzynki namoczyć w winie.
    W między czasie miód wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać skórkę z pomarańczy, imbir, rodzynki z winem w którym się moczyły oraz wodę.
    Pozostawić na małym ogniu przez kilka minut po czym wrzucić orzechy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Następnie z melona wydrążyć kulki specjalną łyżeczką, ułożyć w salaterce i zalać wcześniej przygotowanym sosem.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *