Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Deser z kaszy z kawałkami i sokiem z moreli

Składniki:

  • 3 szkl. kaszy manny
  • 3 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 0,75 l kompot z moreli
  • 2 łyżki cukru

    Sposób wykonania:
    Sok spod gruszek gotować na małym ogniu aby odparował i zgęstniał, wówczas odstawić go do ostygnięcia.
    W między czasie cukier skarmelizować na rozgrzane patelni po czym wlać ½ szkl. wody i gotować aż cukier się rozpuści , wówczas doda morele i doprowadzić do wrzenia.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Natomiast kasze na mleku z dodatkiem cukru i soli a gdy ostygnie ubijać ją aby stała się puszysta, wówczas dodawać stopniowo sok.
    Kasze przełożyć do salaterek, obłożyć morelami i polać karmelem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *