Nie ma nic lepszego, niż przygotowanie domowego budyniu czekoladowego. Do jego wykonania potrzebujesz: czekolady, śmietanki, żółtek i cynamonu.
Składniki:
- 100 g śmietanki 30 %
- 100 g żółtek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g gorzkiej czekolady
- kawałek czekolady do dekoracji
Sposób wykonania:
-
Do rondelka wlać śmietanę.Trzymać na małym ogniu i zagotować.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do niego żółtka.Energicznie mieszać, aż żółtka połączą się ze śmietaną.Ponownie postawić na ogniu i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia..Następnie ponownie zdjąć z ognia i dodać cynamon, cukier oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.Mieszać, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą.Gotowy budyń przelać do pucharków czy salaterek.Na koniec posypać startą czekoladą.
Liczba porcji: 4