Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe muffiny Krystyny

Znakomity przepis na czekoladowe muf finki pomysłu Krystyny. Do ich wykonania będziesz potrzebować: maki, kakao, jajek, oleju i ekstraktu z wanilii. 
 
 

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl mąki
  • 1 i 1/2 szkl cukru 
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl oleju 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób wykonania:

  1. Do pierwszej miski należy wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, solą i sodą oczyszczoną.
    Dodać jeszcze cukier i kakao, wymieszać. 
    Do drugiej miski wlać wodę gazowaną i olej.
    Wbić jajka i razem roztrzepać dodając jeszcze ekstrakt z wanilii.
    Następnie połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi.
    Dokładnie wymieszać.
    Gotowe ciasto przekładać do foremek na muf finki.
    Ciasto powinno sięgać do ¾ ich wysokości.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
     

Liczba porcji: 10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *