Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowa zupa Ewy

 

Składniki:

  •  1 l mleka
  •  80 g czekolady
  •  kawałek wanilii
  •  2 żółtka
  •  2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

  1. Mleko przelać do rondelka.
    Dodać do niego wanilię i całość zagotować, wówczas wyjąć wanilię.
    Natomiast do mleka dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
    Ponownie doprowadzić do wrzenia aby czekolada się rozpuściła.
    Następnie żółtko utrzeć razem z cukrem po czym dodać do zupy.
    Mieszać energicznie trzepaczką do połączenia się składników.
    Na koniec zestawić zupę z ognia a gdy ostygnie schłodzić przed podaniem w lodówce.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *