Składniki:
- 4 kolby cykorii
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 10 dag startego żółtego sera
- 15 dag śmietany
- ząbek czosnku
- 2 łyżki dżemu z borówek
- ½ szkl łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Cykorię dokładnie oczyścić, odcinając głąb.
Włożyć je do solonego wrzątku z dodatkiem soku z cytryny i moczyć kilka minut.
Po tym czasie ja odcedzić i rozdzielić na pojedyncze liście, które układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i posypanym pieprzem.
Posypać je orzechami, borówkami oraz starym serem i rozłożyć kolejną warstwę cykorii.
I tak układać warstwami, aż do skończenia sadników.
Na wierzch wylać śmietanę wymieszaną ze szklanką wywaru z cykorii oraz rozgniecionym czosnkiem.
Skropić jeszcze całość roztopionym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do momentu aż na wierzchu pojawi się zarumieniona, zapieczona skórka.