Ciasto:
- 3 szkl. mleka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody
- sól
- 1 szkl. cukru
- ½ szkl. oleju
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- bułka tarta
- tłuszcz
Polewa:
- 1 łyżeczki kakao
- 1 szkl. cukru pudru
- aromat migdałowy
Sposób wykonania:
- Do przesianej mąki dodać, sól, sodę oraz kakao, wymieszać po czym wlewać stopniowo mleko, dodać dżem, cukier oraz olej.
Całość dokładnie zmiksować aby powstała jednolita masa, którą wylać do brytfanny wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 45 min.
W między czasie do cukru pudru dodać kilka kropel aromatu po czym wlać tyle wody aby powstał gęsty lukier, którym posmarować ostygnięte ciasto.Przepis nadesłany na konkurs „Znak Makłowicza” przez Kika