Ciasto:
- 1 szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. mąki ziemniaczanej
- ½ szkl. cukru pudru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła
- szczypta soli
- masło
- bułka tarta
Krem waniliowy:
- łyżka mąki
- ¼ szkl. cukru
- 2 żółtka
- 1 szkl. mleka
- łyżeczka aromatu waniliowego
Sposób wykonania:
- Składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą zmiksować po czym przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i upiec.
Po około 15 minutach zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym dodać mąkę i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo gorące mleko.
Trzymać na ogniu lecz nie dopuścić do zagotowania.
Doprawić do smaku aromatem waniliowym i odstawić do ostygnięcia.
Przed podaniem pokroić ciasto na dwa płaty, które przełożyć kremem.