Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 tyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 kastki margaryny -margaryna do wysmarowania blachy
- bułka tarta do wysypania blachy
- 0,5 kg jabłek (najlepiej szarą renetę, ponieważ się nie "rozpaża")
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
1) Najpierw włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni Pokrój jadłka w grube plasterki Posmaruj formę margaryną i wysyp ją bułką tartą Roztop 1/2 kastki margaryny w rondelku
2) Ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy.
3) Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
4) Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.
5) Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka.
6). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min.