Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto na pizzę Eweliny

To w sumie dwa przepisy na cienki spód i gruby a na górę możecie dacć co Wam sie podoba.

Składniki:
cienki spód
• mąka 40 dkg
• olej 5 łyżek
• drożdze 1 dkg
• mleko 250 ml
• sól szczypta
• cukier szczypta

Sposób przyrządzenia:
Gruby spód wyrabia się z takich samych składników, ale dodaje się 2 dkg drożdży i 3 łyżki oleju. Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, olej, sól i cukier, wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, pozostawiamy je do wyrośnięcia 15 minut.  Układamy je rozwałkowane w formie dobrze wysmarowanej olejem –będzie miało chrupiąca skórkę–lub cienko wysmarowanej olejem i oprószonej kaszą kukurydzianą –cienki spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 'C. Pizzę na cienkim spodzie pieczemy ok. 20 minut a na grubszym ok. 30 minut.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *