Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe na pierogi

 

Składniki:

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • sól

Sposób wykonania:
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, wymieszać.
Następnie dodać połowę mąki oraz cukier i dokładnie wymieszać aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
Gdy rozczyn osiągnie konsystencję ges tej śmietany przykryć go ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać resztę mąki, rozpuszczone masło, sól oraz wbić jajka.
Całość dokładnie wyrobić do momentu, aż ciasta zacznie odchodzić od ręki.
Wówczas ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *