Składniki:
- 4 jajka
- kostka masła
- 1 szkl. cukru pudru
- 2 szkl. mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z ½ cytryny
- kilka łyżek konfitur z jagód
- 0,5 l śmietanki kremówki
- op. cukru waniliowego
- jagody
- tłuszcz do formy
- tarta bułka do formy
Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym wylać na nią gorący roztopiony tłuszcz.
Poczekać chwile po czym delikatnie połączyć.
Gdy ostygnie delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, sok z cytryny oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut.
Po upieczeniu wierzch ciasta posmarować konfiturą i ułożyć jagody.
Przed podaniem udekorować śmietaną ubitą na sztywną z cukrem waniliowym.