Ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- ½ kostki masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g owoców jagodowych
- masło
- bułka tarta
Sos:
- ½ skl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 1/3 szkl. mleka
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego
- łyżka masła
Sposób wykonania:
- Masło wymieszać z cukrem oraz kilkoma łyżkami ciepłej wody po czym postawić na małym ogniu, aż masło się rozpuści.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Wbić jeszcze żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jagody, wymieszać.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut.
W między czasie mleko wymieszać z kakao oraz cukrem.
Całość podgrzać i dodać jeszcze masło oraz aromat waniliowy.
Po upieczeniu ciasta polać sosem.