Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka miodowo cytrynowe

Składniki: ciasteczkamiodowe9po.jpg
30 dag miodu,
10 dag masła,
15 dag cukru,
1/4 łyżeczki imbiru,
3 łyżeczki otartej skórki z cytryny,
1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków,
1/4 łyżeczki cynamonu,
75 dag mąki pszennej,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
3 jajka.
Sposób przygotowania:
Miód rozpuścić w emaliowanym garnku, dodać masło, dobrze wymieszać, wsypać cukier, korzenie sól i sodę. Dobrze wyrobić na jednolitą masę., dodać jajka, wymieszać i stopniowo stale mieszając, dodawać mąkę. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać różnego kształtu ciasteczka. Gotowe ciastka układać na natłuszczonej blasze i piec w temp. 160 stopni C, ok. 8-10 min. Po upieczeniu dowolnie ozdobić.

2 comments for “Ciasteczka miodowo cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *