Składniki:
- 500 g świeżego szczawiu
- 1 l kwasu chlebowego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 ogórki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka tartego chrzanu
- 4 łyżki posiekanego koperku
- łyżka cukru
- sól
- łyżka masła
Sposób wykonania:
- Szczaw dokładnie opłukać pod bieżącą wodą po czym wrzucić go do rondelka z rozgrzanym masłem.
Oprószyć go solą oraz cukrem i dusić na małym ogniu.
Gdy zmniejszy swoją objętości przetrzeć go przez sito po czym dodać do niego chrzan oraz żółtka.
Całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać kwas chlebowy, wymieszać.
Następnie obrane ogórki pokroić w kostkę a jajka na cząstki i dodać do chłodnika.
Doprawić jeszcze do smaku solą i posypać posiekanym koperkiem.
Przed podaniem schłodzić mocno w lodówce.
Liczba porcji: 4