Ciasto podstawowe:
• 7 g suchych drożdży
• 1 kg chlebowej mąki + trochę do posypania
• ponad pół litra ciepłej wody – 625 ml
• 2 płaskie łyżki soli morskiej
• 30 g cukru
Dodatki do „słonego” chleba:
• szynka parmeńska, jajka, sery i bazylia
• 10 plastrów parmeńskiej szynki
• 8 dużych organicznych jajek, gotowanych 8 min, zdjąć skorupki
• 400 g tartej mieszanki serów – chedar, parmezan, fontina, mozarella
• 2 duże garście świeżej bazylii
• suszone pomidory
• oliwa extra virgin
• morska sól i świeżo mielony pieprz
• siekany świeży rozmaryn
Dodatki do słodkiego chleba:
• czekolada, orzechy włoskie i banany
• słoik masła czekoladowego
• siekane i lekko uprażone orzechy włoskie
• 2 banany pokrojone