Składniki:
- 900 g mąki chlebowej
- 1 paczka suszonych drożdży
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 600 ml ciepłej wody
- 225 g greckich oliwek
Sposób wykonania;
Do mąki dodać 2 łyżeczki sezamu, drożdże, oregano oraz sól, całość dokładnie wymieszać.
Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo oliwę a potem wodę aby powstałe twarde ciasto.
Wówczas przełożyć ciasto na blachę oprószoną solą i wyrabiać co najmniej 10 minut.
Po tym czasie przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać do ciasta oliwki i ponownie wyrobić.
Podzielić ciasto na dwie części z których uformować podłużne bochenki.
Ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 10 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 25 minut.