Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chałwowe ciasto

Składniki:
• margaryna kasia 3/4 kostki
• cukier puder 1/2 szklanki
• chałwa królewska 20 dkg
• mleko 3/4 szklanki
• jajka 2 sztuki
• żelatyna 1 opakowanie na litr wody
• biszkopty okrągłe 25 dkg
• galaretka zielona o smaku kaktusa 1 sztuka

Sposób przyrządzenia:
Żelatynę rozpuszczamy w letnim mleku – tak w pół szklance – dolewany resztę mleka. Jajka całe ucieramy z cukrem (ale pamiętajcie o ich sparzeniu) a margarynę ucieramy z chałwą. Łączymy obie masy. Wlewamy mleko z żelatyną. Na dnie tortownicy układamy biszkopty, na to wylewamy masę i gdy lekko stężeje wylewamy na to galaretkę.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *