Znakomity pomysł na pyszną przekąskę, czyli caprese podane na grzance. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: pomidorów, mozzarelli, cebuli i bazylii.
Składniki:
- 1 mała bagietka
- 20 dag mozzarelli
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Bagietkę pokroić na kromki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec.Mozzarellę pokroić na plastry.Pomidory sparzyć wrzątkiem i pokroić na takie same plastry jak mozzarellę.Obraną cebule pokroić w piórka.Na popieczonych grzankach układać na przemian plastry mozzarelli pomidora, cebuli i listki bazylii.Następnie oliwę wymieszać z octem balsamicznym.Dodać resztę drobno posiekanych listków bazylii.Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Całość polać powstałym sosem.
Liczba porcji: 4