Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Jajka

Jajka z kawiorem

Składniki: 3 jajka 50 g kawioru łyżka masła Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je odcedzić, obrać i przekroić na połówki. Połówki te ułożyć na półmisku, żółtkiem do góry i na każdym ułożyć górkę kawioru. Na koniec udekorować jeszcze kawałkami masła.

Chlebek babuni

Składniki: 600 g twarogu ½ łyżki kaszy manny 3 jajka 3 łyżki cukru 150 g rodzynek 3 łyżki mąki 3 łyżki masła cukier waniliowy sól konfitury Sposób wykonania: Twaróg połączyć razem z rodzynkami, kasza manną, 2 jajkami i białkiem. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem i cukrem waniliowym. Z powstałej masy formować kulki,…

Kaszka jajeczna

Składniki: 10 jajek ¾ szkl. mleka 3 łyżki masła 5 łyżek startego sera 10 grzanek sól Sposób wykonania: Jajka roztrzepać razem z mlekiem, dodać masło i doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Podawać ze startym serem i grzankami.

Pasta pieprzowa jajeczna

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu łyżka koniaku 2 łyżki masła 2 łyżki ziarenek marynowanego zielonego pieprzu Sposób wykonania: Z jajek wyjąć żółtka po czym zmiksować je razem z majonezem, koniakiem oraz pieprzem po czym doprawić do smaku solą. Następnie gdy masa stanie się gładka dodać posiekane białka i wymieszać.

Jajka na miękko w sosie musztardowym

Składniki: 8jajek sos: 250 ml bulionu 1 łyżka mąki 1 cebula 2 łyżki masła 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny cukier Sposób wykonania: Jajka zalać wodą i ugotować na miękko. W między czasie posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle. Następnie na osobnej patelni rozgrzać masło i przesmażyć mąkę aby powstała złota zasmażka, wówczas wlać bulion,…