Składniki:
- 1 op. budyniu o cytrynowym smaku
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka masła
- łyżeczka żelatyny
- 1 szkl. śmietanki
- 100 g likieru cytrynowego
- cytrynowy cukier
Sposób wykonania:
Budyń wymieszać w ½ szkl. mleka.
Natomiast resztę mleka zagotować po czym odlać ½ szklaki i rozpuścić w niej żelatynę.
Do reszty mleka dodać cukier i masło i jeszcze raz zagotować.
Wówczas dodać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając gotować około 3 minut.
Zestawić ognia i ostudzić, wówczas dodać śmietankę, żelatynę oraz likierem cytrynowym.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków.
Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem cytrynowym i udekorować owocami.