Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyniowy krem cytrynowy

Składniki:

 

  • 1 op. budyniu o cytrynowym smaku
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka żelatyny
  • 1 szkl. śmietanki
  • 100 g likieru cytrynowego
  • cytrynowy cukier

 

 

Sposób wykonania:
Budyń wymieszać w ½ szkl. mleka.
Natomiast resztę mleka zagotować po czym odlać ½ szklaki i rozpuścić w niej żelatynę.
Do reszty mleka dodać cukier i masło i jeszcze raz zagotować.
Wówczas dodać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając gotować około 3 minut.
Zestawić  ognia i ostudzić, wówczas dodać śmietankę, żelatynę oraz likierem cytrynowym.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do pucharków.
Owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem posypać cukrem cytrynowym i udekorować owocami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *