Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyniowa pychotka

Składniki :

  • 2 szklanki cukru
  • 8 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • niepełna szklanka oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kg jabłek


Sposób przyrządzenia:

Należy ugotować budyń : mleko, 2 budynie i mąka ziemniaczana. Ciasto: Utrzeć na puch jaja z cukrem, dodać mąkę, oliwę  i proszek do pieczenia. Na wysmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylać połowę ciasta, ułożyć cząstki jabłek, wylać ciepły budyń , a potem resztę ciasta wylać na wierzch. Piec ok. 1 godz., temperaturze 200 stopni C.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Aneta Surma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *