Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń kakaowy Natalii

Nie ma nic lepszego na deser, niż własnoręcznie przygotowany budyń kakaowy. Do jego przygotowania potrzebujesz: kakaa, mleka, masła, cukru oraz truskawek do dekoracji. 
 

Składniki:

  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szkl truskawek 
  • 2 szkl. mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  1. 1 ½ szkl mleka wlać do rondelka.
    Dodać do niego masło oraz cukier.
    Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą i połączą się ze sobą.
    Wówczas dodać resztę mleka wymieszaną z mąką ziemniaczaną i kakaem.
    Cały czas energicznie mieszać, do momentu, aż powstanie gęsty budyń.
    Natomiast truskawki oczyścić, odrywając zielone szypułki.
    Pokroić je na mniejsze kawałki, które ułożyć na dnie pucharków.
    Zalać je budyniem.
    Wierzch również udekorować truskawkami.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *