Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń czekoladowy Aurelii

Dla miłośników słodkości. Zbiór znakomitych przepisów na deser. Budyń czekoladowy Aurelii. Aby go wykonać potrzebujesz: mleka, żółtka, kakao, masła.
 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g cukru 
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 3 łyżki masła
  • banan do dekoracji
  • starta czekolada do dekoracji 
 

Sposób wykonania:

  1. ¾ mleka przelać do rondelka.
    Dodać do niego masło oraz cukier.
    Zagotować na małym ogniu mieszając, aby masło i cukier się rozpuścił.
    Następnie do reszty mleka dodać żółtka, kakao i mąkę ziemniaczaną.
    Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Dodać do gotującego się mleka.
    Energicznie mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy przełożyć do szklanych salaterek.
    Udekorować kawałkami banana.
    Oprószyć startą czekoladą lub kakao. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *