Dla miłośników słodkości. Zbiór znakomitych przepisów na deser. Budyń czekoladowy Aurelii. Aby go wykonać potrzebujesz: mleka, żółtka, kakao, masła.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 4 żółtka
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki masła
- banan do dekoracji
- starta czekolada do dekoracji
Sposób wykonania:
-
¾ mleka przelać do rondelka.Dodać do niego masło oraz cukier.Zagotować na małym ogniu mieszając, aby masło i cukier się rozpuścił.Następnie do reszty mleka dodać żółtka, kakao i mąkę ziemniaczaną.Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki z mąki.Dodać do gotującego się mleka.Energicznie mieszając trzymać na ogniu, aż powstanie gęsty, jednolity budyń.Gotowy przełożyć do szklanych salaterek.Udekorować kawałkami banana.Oprószyć startą czekoladą lub kakao.
Liczba porcji: 4