Znakomity przepis na chrupiącą przekąskę. Czyli pomysł jak wykonać bruschettę. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: bagietki, pomidorów, oliwek i parmezanu.
Składniki:
- 1 bagietka
- 4 pomidory
- kilka czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej cebuli
- kawałek parmezanu
- listki bazylii do dekoracji
- oliwa z oliwek
- sól
- grubo mielony pieprz
Sposób wykonania:
-
Bagietkę pokroić na pojedyncze kromki, które zarumienić w rozgrzanym piekarniku.190 stopni około 5-10 minut.W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.Obraną cebulę drobniutko posiekać.Natomiast oliwki pokroić na plasterki.Przecisnąć jeszcze czosnek przez praskę po czym wszystkie składniki wrzucić do jeden miski.Wlać do nich odrobinę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.Powstała pastę rozłożyć na podpieczonych grzankach.Całość oprószyć jeszcze grubo mielonym pieprzem oraz solą.Na sam koniec posypać startym parmezanem.Przed podaniem udekorować listkami bazylii.
Liczba porcji: 4